Mircea Caragea, contraamiral în retragere, la 100 de ani. Povestea unui erou al României

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Contraamiralul Mircea Caragea
Contraamiralul Mircea Caragea

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, au participat astăzi, 18 ianuarie, la ceremonia dedicată sărbătoririi împlinirii vârstei de 100 de ani de către contraamiralul în retragere Mircea Caragea.

„În cadrul evenimentului, care a fost organizat la Palatul Cercului Militar Naţional din Bucureşti, contraamiralului Mircea Caragea i-a fost conferit, din partea Preşedintelui României, Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer cu însemn de pace. Distincţia a fost acordată în semn de apreciere pentru importantele servicii militare aduse României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru vitejia şi spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă contraamiralul în retragere Mircea Caragea de-a lungul întregii sale cariere militare, precum şi pentru exemplara sa conduită civică”, informează MApN, într-un comunicat pentru DefenseRomania.

În cuvântul său, ministrul apărării naţionale a subliniat faptul că este impresionat de cariera bravului veteran, apreciind modul în care acesta şi-a dedicat viaţa ţării, mării şi Marinei Militare. “Aceste virtuţi ar trebui să devină modele pentru noi toţi, aşa cum erau şi în urmă cu 100 de ani, când a fost făurită România Mare”, a concluzionat ministrul Leş.

 

Povestea unui erou al României

 

Contraamiralul în retragere Mircea Caragea este singurul marinar în viaţă care a participat la primul marş de instrucţie al Navei-Şcoală „Mircea”, desfăşurat în anul 1939.

Mircea Caragea s-a născut la data de 18 ianuarie 1919, în comuna Şelari, judeţul Dâmboviţa. A urmat cursurile Liceului Militar „Dimitrie Sturza” şi, pentru că iubea marea, în anul 1938 s-a hotărât să urmeze cursurile Şcolii Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa.

După absolvire, prima funcţie pe care a îndeplinit-o a fost cea de Ofiţer cu Artileria la bordul Canonierei „Eugen Stihi”, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a participat la “Operaţiunea 60.000”, cea mai mare acţiune militară maritimă executată de Marina Militară Română pentru evacuarea trupelor combatante şi a civililor români din Crimeea. De-a lungul carierei, a îndeplinit numeroase funcţii la bordul navelor, dar a fost şi comandant al portului militar Hârşova (1944-1945), precum şi profesor de Artilerie la Şcoala Navală din Turnu Măgurele.

În anul 1947, la vârsta de 28 de ani, tânărul ofiţer Mircea Caragea a fost trecut în rezervă de regimul comunist.

După mai mulţi ani de încercări şi refuzuri, începând cu anul 1952 a lucrat ca muncitor necalificat în construcţii, iar în anul 1955 a fost angajat grafician la Muzeul de Artă Populară şi Folclor, apoi la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, de unde a ieşit la pensie în anul 1982.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel