Mirage 2000 pentru Ucraina? Franța spune că poate oferi ceva mult mai important decât avioanele: Arme hibrid pentru Su-24 și MiG-29

Darius Muresan |
Data publicării:
Mirage-2000/ Flickr, Robert Sullivan
Mirage-2000/ Flickr, Robert Sullivan

Avioane franceze Mirage 2000 pentru Ucraina? E o întrebare care a născut o întreagă dezbatere în Hexagon. Însă oficialii francezi sunt de părere că mult mai important decât avioanele sunt câteva sisteme de armament pe care le livrează Ucrainei.

În ianuarie 2024 Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene, Mikola Oleshchuk, a declarat într-un comunicat că avionul de luptă multi-rol F-16 este o prioritate absolută, dar nu este exclus ca pe ''cerul ucrainean'' să apară și avionul american A-10 Thunderbolt II și cel francez Mirage-2000D, declarație analizată la momentul respectiv și de DefenseRomania.

Oleshchuk a ţinut să precizeze la acea vreme că "este posibil ca, de ce nu, capacitățile de luptă ale bombardierelor Su-24M să fie susținute de avioane Mirage-2000D". La momentul respectiv, după declaraţiile, Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene, prima concluzie a fost  că Ucraina este interesată să primească din Franța avioane de atac care pot lansa rachete ghidate SCALP-EG.

Ulterior declarațiilor oficiale au existat numeroase informații în presa franceză, dar și în cea internațională cu privire la livrarea de avioane Mirage 2000 către Ucraina.

 

Franța explică de ce nu va livra Ucrainei avioane de luptă Mirage 2000 și susține că bombele „hibrid” AASM Hammer integrate pe Su-24 și MiG-29 sovietice sunt mult mai importante

 

2. -imagine fara descriere- (mirage-2000-5f_18837500.jpg)

Recent, Sebastian Lecornu, ministrul francez al Apărării, citat de publicația franceză de specialitate Opex360, a explicat de ce deși nu exită niciun tabu pentru Franța în ceea ce privește livrările de armament către Ucraina, Mirange 2000 nu ar fi o soluție. Iar în locul avioanelor mult mai importante sunt bombele AASM Hammer.

„În chestiunea aviației militare încercăm să ajutăm. Pentru a fi transparent în ceea ce privește livrarea de avioane Mirage 2000, pe lângă faptul că există puțin astfel de avioane (n.r. în dotarea Forțelor Aeriene Franceze), mentenanța și întreținerea lor operațională ar fi provocări teribil de complicate (n.r. - pentru ucraineni)”, a precizat ministrul francez al Apărării. 

„Acest lucru nu ne-a descurajat (...) Am preferat să investim în capcitatea tehnică prin care să integrăm bombele aer-sol AASM Hammer pe avioane sovietice precum Su-24 și MiG-29 aflate în dotarea ucrainenilor, mai degrabă decât să ne învârtim în jurul subiectului Mirage”, a completat Sebastian Lecornu.

Oficialul francez a adăugat că Parisul livrează Ucrainei lunar cel puțin 50 de astfel de bombe.

AASM Hammer pot fi integrate pe avioane de luptă franceze Rafale și Mirage 2000, dar și pe cele de producție americană F-16 Fighting Falcon. Modificările tehnice se pare că permit ucrainenilor să le integreze și pe Su-24 și MiG-29

 

Despre bomba „hibrid” AASM HAMMER franceză

 

3. -imagine fara descriere- (caracteristici-bomba-aasm-hammer--02_40735400.jpg)

AASM Hammer este produsă de compania Safran și este o ''armă hibrid'' de înaltă precizie care are caracteristici aflate la mijloc între a fi bombă și/sau rachetă aer-sol. De fapt, este tot o bombă, una convențională, dar cu un kit special care îi mărește semnificativ raza de acțiune și precizia.

Bomba are la bază modelul Mk 82 de 250 kg, BLU 109 sau Mk 8 de 1000 kg. De asemenea, kitul poate fi montat pe bombe anti-bunker de 250 kg. Kitul propriu-zis este format din două părți: kitul de extindere a razei de acțiune (REK), care poate fi echipat cu un motor cu reacție, și partea frontală, în trei versiuni: doar cu ghidare prin satelit sau cu adăugarea unui sistem de imagistică termică sau a unui sistem de ghidare prin laser semiactiv. Printre caracteristicile suplimentare se numără o funcție de detonare în aer.

Raza de acțiune a AASM Hammer este declarată a fi de peste 70 km, ceea ce este crucial și permite lansarea la o distanță relativ sigură față de țintă. Dar, bineînțeles, acest lucru depinde de altitudine.

CITEȘTE ȘI: Avionul de vânătoare Mirage 2000D și avantajele utilizării sale pe front de către Forțele Aeriene Ucrainene

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel