Saga avioanelor F-16 americane pentru Turcia | Ankara amenință SUA că se va îndrepta spre alt avion de luptă

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că avioanele de luptă F-16 nu sunt singura opțiune pentru Ankara dacă Congresul SUA va bloca o vânzare de armament în valoare de 20 de miliarde de dolari, care include 40 de avioane de luptă F-16 Block 70 și modernizarea flotei actuale a Turciei.

"Ne așteptăm ca bunul simț să prevaleze, că Statele Unite să evalueze problema în ansamblu și să decidă, și să acționeze în consecință", a declarat Akar, citat de cotidianul Milliyet, la 5 februarie.

"Prietenii noștri din parlament poartă, de asemenea, discuții în Congres. Motto-ul nostru este Turcia puternică, TAF [forțele armate turce] puternice, NATO puternic, Alianța puternică''. De asemenea, spunem că F-16 nu este singura opțiune", a adăugat el.

La cererea guvernului turc, la sfârșitul anului 2021, Ankara și Washingtonul au negociat vânzarea a 40 de noi avioane de luptă F-16 și a 79 de kituri de modernizare pentru avioanele F-16 folosite deja de Forţele Aeriene Turce, după ce industria turca de apărare a fost exclusă din programul comun al avioanelor de luptă de generația a cincea F-35 din cauza desfășurării de sisteme rusești de apărare aeriană S-400. Procesul așteaptă aprobarea Congresului SUA, care va decide, de asemenea, cu privire la vânzarea de avioane de luptă F-35 către Grecia.

 

Nu e prima oară când Turcia amenință SUA că se va îndrepta spre alt avion de luptă

 

Declarația făcute de Hulusi Akar nu este prima de acest gen pe care o face un politician turc de rang înalt care lasă să se înțeleagă că SUA nu este singura opțiune a Turciei. Însuși președintele Erdogan a citat în repetate rânduri țări precum Marea Britanie și Franța ca fiind luate în considerare să furnizeze avioane de vânătoare de generația a IV-a.

Recep Tayyip Erdogan a subliniat, de asemenea, în discursul său că, dacă Londra și Parisul nu sunt de acord să vândă Turciei, avioane Moscova și Beijingul sunt întotdeauna două alternative. Nu este pentru prima dată când președintele turc folosește "Rusia" ca instrument de şantaj în fața aliaților săi occidentali, subliniind că Ankara nu se teme să cumpere avioane rusești, mai ales după ce a cumpărat sisteme de apărare aeriană S-400.

Mai mult de un sfert din Senat SUA i-a trimis joi o scrisoare președintelui Joe Biden, amenințând că va bloca o vânzare de armament în valoare de 20 de miliarde de dolari, care include 40 de avioane de luptă F-16 Block 70 și modernizarea flotei actuale a Turciei, atâta timp cât Ankara continuă să blocheze aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Turcia blochează din mai intrarea Suediei – şi a Finlandei – în NATO, acuzându-le că adăpostesc militanţi şi simpatizanţi kurzi pe care îi consideră drept „terorişti”, în special pe cei din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Scrisoarea a fost înaintată la câteva zile după ce un alt senator american din Comisia pentru Relații Externe a SUA a evocat posibilitatea impunerii unor sancțiuni împotriva Turciei în cazul în care aceasta va continua să blocheze aderarea celor două țări nordice la NATO.

"Odată ce protocoalele de aderare la NATO vor fi ratificate de către Turcia, Congresul poate lua în considerare vânzarea de avioane de luptă F-16", au precizat senatorii Jeanne Shaheen și Thom Tillis în scrisoarea adresată lui Biden, semnată de un grup bipartizan de alți 25 de senatori. 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel