Ministrul lituanian al Apărării: Gorbaciov a fost un criminal care a ordonat reprimarea brutală a protestelor pașnice din Vilnius

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul lituanian al Apărării, Arvidas Anusauskas, a declarat că ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, care a murit marți, a fost un criminal care a ordonat reprimarea brutală a protestelor pașnice din Vilnius și din capitalele altor state aflate sub influenţa URSS.

,,A fost un criminal care a ordonat suprimarea brutală a demonstrațiilor pașnice din Vilnius, Tbilisi, Alma-Ata, Baku și alte orașe. Nu a existat nicio pocăință. Deși despre morți fie se vorbește de bine, fie nu se vorbește deloc, astfel de amintiri rămân. Nu și de data aceasta. Singurul lucru pozitiv este că a semnat documentul privind capitularea Uniunii Sovietice", a scris Anushauskas pe rețeaua de socializare Facebook.

Gorbaciov a murit pe 30 august, la vârsta de 92 de ani, din cauza unei boli grave. A fost secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991.

În Occident, el este amintit ca o persoană care a contribuit la încălzirea relațiilor dintre URSS și SUA, iar reformele democratice care au fost începute sunt, de asemenea, considerate meritul său.

Nu a întreprins însă o modernizare mai hotărâtoare a economiei de stat stagnante și a menținut un control strict asupra sistemului politic și va fi amintit în Lituania ca fiind cel care a suprimat cu forța aspirațiile de independență ale țării.

,,El era liderul unui partid criminal și nu-i poți schimba asta nici măcar cu glasnost. Lituanienii și alții au profitat de situație pentru a-şi recăpăta independenţa", a spus ministrul lituanian al Apărării.

În noaptea de 13 ianuarie 1991, 14 persoane au murit în timpul asaltului de către unitățile militare sovietice a turnului de televiziune din Vilnius și a clădirii Comitetului de Radio și Televiziune.

Rudele celor uciși în evenimentele din ianuarie 1991 din Lituania au căutat să-l tragă la răspundere pe Gorbaciov până la moartea sa.

Anul acesta, rudele a patru dintre cele 14 persoane care au murit ianuarie 1991 au depus în instanță un proces pentru a dovedi că M. Gorbaciov, care în acel moment era președinte al URSS și era comandantul șef al forțelor armate, avea control asupra armatei, dar nu a luat măsuri pentru prevenirea agresiunii din Lituania și astfel nu a oprit comiterea unei crime internaționale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel