Ministerul sârb al Apărării a prezentat sistemele Pantsir-S1E, achiziţionate de la ruşi (Foto)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul Apărării din Serbia a prezentat, în premieră, pe 2 mai, sisteme de apărare aeriană Panţîr-S1E, achiziţionate recent de la Federaţia Rusă.

Potrivit mai multor imagini apărute pe reţele de socializare, cât şi pe unele site-uri de specialitate din zona militară, Forțele Aeriene și Apărarea Aeriană din Republica Serbia (RV i PVO) vor dispune, începând cu 2 mai, de o baterie alcătuită din şase sisteme Panţîr-S1E. Federaţia Rusă a livrat aceste sisteme Serbiei între 22 februarie și 3 martie.

Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat, pe 24 octombrie 2019, că Rusia și Serbia au încheiat un contract pentru livrarea de sisteme de rachete și artilerie antiaeriană Panţîr-S1. Livrarea sistemelor de rachete antiaeriene Panţîr-S1, ca parte a contractului semnat anul trecut între Serbia şi Rusia, a fost încheiată la începutul lunii martie.

În octombrie, Serbia a organizat exerciții militare aeriene comune cu Rusia, în cadrul cărora au fost desfășurate sistemele S-400 și Panţîr-S1.

A fost prima dată când un sistem S-400 și o baterie Panţîr-S1 au participat împreună la exerciții militare în afara teritoriului Rusiei, iar la scurt timp au început negocierile intre Serbia şi Moscova pentru o baterie de sisteme Panţîr-S1, cu toate că iniţial niciuna din părţi nu a oferit detalii despre câte sisteme vor fi prevăzute în acordul respectiv.

În ciuda interesului pe care îl manifestă pentru aderarea la Uniunea Europantă, Serbia, sub conducerea populistă a lui Vucic, şi-a consolidat relaţiile politice și militare cu Rusia.

Serbia s-a angajat să rămână neutră din punct de vedere militar, deci nu este interesată de o posibilă aderare la NATO, dar a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei pentru anexarea Crimeei din 2014 şi petru suportul militar pe care îl acordă separatiştilor pro-ruşi din Donbas.

Înarmarea Serbiei de către Rusia nu este văzută cu ochi buni de către Statele Unite și NATO. Oficialii americani au vorbit în mod deschis despre impunerea de sancțiuni împotriva Serbiei în cazul în care Moscova vinde mai mult armament Belgradului, în special arme care ar putea pune în pericol securitatea statelor membre NATO, aflate în vecinătatea statului balcanic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel