Ministerul britanic al Apărării confirmă: Am oferit Ucrainei câteva mii de rachete antitanc NLAW

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Ministrul britanic adjunct al apărării, James Heappey, a confirmat miercuri că Marea Britanie a oferit asistență militară armatei ucrainene sub formă a „mii de rachete antitanc ușoare” - adică vorbim despre aproximativ 2.000 de rachete antitanc de tip NLAW, aşa cum precizează mai multe surse media britanice.

James Heappey a făcut această precizare în timpul unei declaraţii de presa din 19 ianuarie, înainte ca ultima dintre cele opt aeronave militare de transport C-17A Globemaster III al Royal Air Force să aterizeze pe Aeroportul Boryspil din Ucraina.

Youtube video image

Chiar dacă Ministerul britanic al Apărării nu a făcut trimitere exactă la numele armelor pe care le-a oferit Ucrainei, singurul model care este clasificat drept „racheta ușoara antitanc” și se afla în dotarea armatei britanice este sistemul NLAW.

La începutul acestei săptămâni, Marea Britanie a anunţat că va furniza Ucrainei arme antitanc pentru a o ajuta să se apere în cazul unei eventuale invazii militare ruseşti.

„Am luat decizia de a furniza Ucrainei sisteme ușoare de arme antitanc”, a declarat Ministerul britanic al Apărării, Ben Wallace.

"Ele [aceste sisteme] nu sunt arme strategice și nu reprezintă nicio amenințare pentru Rusia. Ele trebuie folosite în scop defensiv", a menționat oficialul britanic.

Wallace nu a precizat ce sisteme de rachete antitanc a trimis Marea Britanie către Forţele Armate Ucrainene, dar la scurt timp mai multe publicaţii mass-media din domeniul apărării au susţin că ar fi vorba de sistemul NLAW - sistem de rachete antitanc cu rază scurtă de acțiune dezvoltat de Saab Bofors Dynamics și Thales Air Defense în colaborare cu Ministerul britanic al Apărării.

În urmă cu două zile, conform estimărilor preliminare ale publicaţiei ucrainene Defense Express, rezultase ca Marea Britanie a livrat peste 1.000 de rachete antitanc NLAW către Ucraina.

Astfel, după cum reiese şi din imaginile publicate în mass-media ucraineană, un prim avion C-17A a avut la bord 10 paleți cu 18 lansatoare NLAW, adică 180 ATGM-uri pe zbor. De remarcat că NLAW are un recipient de unică folosință. Dacă toate celelalte aeronave au avut la bord o încărcătură similară, numărul total al acestor arme a depășit deja o mie de unități - 1080.

Asta pentru că, până în dimineața zilei de 19 ianuarie, conform Flightradar24, șase avioane militare de transport de tip C-17A Globemaster III au decolat de la Baza Aeriene Brize Norton a Royal Air Force şi au aterizat pe Aeroportul Boryspil din Ucraina, totul în mai puţin de două zile, pentru a livra mai multe sisteme de rachete antitanc NLAW.

Din câte se pare, numărul avioanelor militare de transport de tip C-17A Globemaster III care au aterizat pe Aeroportul Boryspil din Ucraina a ajuns la opt, cel puţin asta reiese în urma consultării datelor furnizate de Flightradar24 - unul dintre puţinele site-uri publice care oferă dată în timp real despre poziția avioanelor aflate în zbor.

Astfel, respectând acelaşi date estimative: 10 paleți cu 18 lansatoare NLAW, adică 180 ATGM-uri pe zbor x 8, rezulta 1440 de rachete antitanc.

Această concluzie a fost făcută dintr-o analiză a numărului cunoscut de zboruri C-17 (la acea vreme) și pe baza unui videoclip care putea fi folosit pentru a număra cu aproximaţie sistemele antitanc NLAW încărcate la bordul unei aeronave de tip C-17A Globemaster III.

Dar, după cum au precizat publicaţiile britanice Sky News şi Daily Mail, Marea Britanie a trimis 2.000 de lansatoare de rachete antitanc în Ucraina. Daily Mail insistă să precizeze că această cifră este considerată a fi corectă.

În ceea ce privește eficiența sa, NLAW, cunoscută și sub numele de MBT NLAW, este o generație de rachete antitanc cu rază scurtă de acțiune (20 până la 800 de metri), dezvoltat de Saab Bofors Dynamics și Thales Air Defense în colaborare cu Ministerul britanic al Apărării.

NLAW, cunoscut și sub numele de Main Battle Tank and Light Anti-tank Weapon (MBT LAW), este un sistem antitanc, format dintr-un lansator de unică folosință preîncărcat cu o singură rachetă ghidată. Racheta poate fi trasă în două moduri distincte, ''direct attack'' și ''top attack'' - modul în care muniția NLAW este setată să se detoneze deasupra unui tanc unde blindajul este de obicei cea mai slabă .

Sistemul NLAW poate lovi cu uşurinţă un tanc aflat la 800 m distanță și poate străpunge blindaje cu o grosime de peste 500 mm, deoarece utilizatorul trebui să ținta timp de 3-5 secunde ţinta fixată, timp în care sistemele electro-optice calculează traiectoria țintei, raza de acțiune și viteza.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel