Câte sisteme antitanc a primit Ucraina din Marea Britanie? Analişti militari: Putem vorbi de peste 1.000 de rachete

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Sisteme de rachete antitanc NLAW, livrate Ucrainei
Sisteme de rachete antitanc NLAW, livrate Ucrainei

Marea Britanie a deschis un adevărat pod aerian de ajutor militar către Ucraina. În dimineața zilei de 19 ianuarie, conform Flightradar24, șase avioane militare de transport de tip C-17A Globemaster III au decolat de la Baza Aeriene Brize Norton a Royal Air Force şi au aterizat pe Aeroportul Boryspil din Ucraina, totul în mai puţin de două zile, pentru a livra mai multe sisteme de rachete antitanc NLAW.

Ieri, Marea Britanie a anunţat că va furniza Ucrainei arme antitanc pentru a o ajuta să se apere în cazul unei eventuale invazii militare ruseşti. „Am luat decizia de a furniza Ucrainei sisteme ușoare de arme antitanc”, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace.

"Ele [aceste sisteme] nu sunt arme strategice și nu reprezintă nicio amenințare pentru Rusia. Ele trebuie folosite în scop defensiv", a menționat oficialul britanic.

Wallace nu a precizat ce sisteme de rachete antitanc a trimis Marea Britanie către Forţele Armate Ucrainene, dar la scurt timp mai multe publicaţii mass-media din domeniul apărării au susţin că ar fi vorba de sistemul NLAW - sistem de rachete antitanc cu rază scurtă de acțiune dezvoltat de Saab Bofors Dynamics și Thales Air Defense în colaborare cu Ministerul britanic al Apărării.

Oficialul britanic nu a precizat nici câte sisteme de rachete antitanc a trimis Marea Britanie către Forţele Armate Ucrainene. Între timp, analiştii militari ucraineni ai publicaţiei Defense Express s-au pus pe făcut calcule, iar rezultatul indică că ar fi vorba de peste 1.000 de rachete ghidate anti tanc (ATGM) de tip NLAW.

Astfel, după cum reiese şi din imaginile publicate în mass-media ucraineană, un prim avion C-17A a avut la bord 10 paleți cu 18 lansatoare NLAW, adică 180 ATGM-uri pe zbor. De remarcat că NLAW are un recipient de unică folosință. Dacă toate celelalte aeronave au avut la bord o încărcătură similară, numărul total al acestor arme a depășit deja o mie de unități - 1080.

În acest caz, ajutorul militar al Marii Britanii cu arme antitanc a depășit deja livrările similare către Ucraina de la toți ceilalți membri NATO din 2014 şi până în prezent.

Nota autorului: Trebuie menționat că datele furnizate de Flightradar24 nu sunt întotdeauna cele mai exacte, dar este unul dintre puţinele site-uri publice care oferă dată în timp real despre poziția avioanelor aflate în zbor.

După cum precizează şi analiştii Defense Express, este posibil ca aeronavele militare să nu pornească transponderul sau să nu ofere date exacte despre poziţia lor în spaţiul aerian, astfel încât numărul oficial de avioane de C-17A Globemaster III care au aterizat în Boryspil poate să fie inexact.

De asemenea, Defense Express nu are date precise cu privire la încărcătura fiecărei aeronave, ci se bazează mai mult pe încărcarea standard care poate fi pusă la bordul unei aeronave C-17A Globemaster III.

În ceea ce privește eficiența sa, NLAW, cunoscută și sub numele de MBT NLAW, este o generație de rachete antitanc cu rază scurtă de acțiune (20 până la 800 de metri), dezvoltat de Saab Bofors Dynamics și Thales Air Defense în colaborare cu Ministerul britanic al Apărării.

NLAW, cunoscut și sub numele de Main Battle Tank and Light Anti-tank Weapon (MBT LAW), este un sistem antitanc, format dintr-un lansator de unică folosință preîncărcat cu o singură rachetă ghidată. Racheta poate fi trasă în două moduri distincte, ''direct attack'' și ''top attack'' - modul în care muniția NLAW este setată să se detoneze deasupra unui tanc unde blindajul este de obicei cea mai slabă .

Sistemul NLAW poate lovi cu uşurinţă un tanc aflat la 800 m distanță și poate străpunge blindaje cu o grosime de peste 500 mm, deoarece utilizatorul trebui să ținta timp de 3-5 secunde ţinta fixată, timp în care sistemele electro-optice calculează traiectoria țintei, raza de acțiune și viteza.

Potrivit informaţiilor furnizate de compania Saab Bofors Dynamics, nu este nevoie ca operatorul unui sistem NLAW să menţină tinta fixa până când racheta îşi loveşte ţinta, chiar și antena mașinii blindate este suficientă - electronica va face totul de la sine.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel