Militarii ucraineni au folosit o drona Bayraktar TB2 pentru a distruge un sistem antiaerian Buk

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Militarii ucraineni au publicat, ieri, un videoclip spectaculos cu lovirea de către o dronă Bayraktar TB2 a unui complex de apărare antiaeriană Buk al forțelor ruse invadatoare.

Potrivit datelor de geolocație și temporale furnizate de echipamentul Bayraktar de dirijare de la sol, ținta – sistemul rusesc Buk, se afla la aproximativ 50 km NV de periferia Kievului – în zona localității Ivankiv, iar atacul a fost executat în după amiaza de 28 februarie.

În filmul prezentat, drona Bayraktar TB2 trimite o singură rachetă, care lovește lansatorul Buk. Inițial, lovitura pare una ușoară, dar un militar rus aflat în apropiere, realizează pericolul și se îndepărtează în fugă de instalația lovită.

Întregul complex antiaerian Buk cu patru rachete la bord explodează după aproape un minut, distrugând și alte unități de tehnică din apropiere – cel mai probabil o întreagă baterie antiaeriană Buk aflată, probabil, în curs de instalare a tehnicii de luptă.

Aceasta este întreaga istorie a finalului unei misiuni Bayraktar TB2, care poate părea banală, deoarece sistemul asta face cercetează, identifică și distruge.

Partea interesantă este, însă, că sistemul de apărare antiaeriană Buk are ca misiune să descopere primul amenințările aeriene, să le identifice și să le distrugă, iar în cazul de față se pare că tocmai a eșuat catastrofal.

Raza de descoperire a radarului Buk este de până la 120 km la o altitudine cuprinsă între 30 de metri și 45 km. Raza de acțiune a rachetelor antiaeriene este de până la 30 km, cu o altitudine maximă de 14.000 de metri.

De cealaltă parte, Bayraktar TB2 operează la maxim 7.600 de metri înălțime, iar muniția de la bord are o rază maximă de lovire de 14 km.

Deci Bayraktar TB2 se afla în raza de descoperire și lovire a sistemului Buk, iar acesta din urmă nici nu l-a mirosit.

Desigur, se poate pune problema suprafeței mici de reflexie a UCAV Bayraktar TB2, dar Buk, potrivit caracteristicilor pe care le are, descoperă și distruge inclusiv rachete de croazieră, care cu siguranță au suprafața de reflexie mai mică decât Bayraktar TB2.

Se pare că forțele ruse ori nu au tras prea multe concluzii din războiul din Nagorno-Karabah din 2020, în care Bayraktar TB2 a fost unul dintre protagoniștii principali, ori au ignorat orice normă tactică, neexecutând permanent și pe toate direcțiile cercetarea radiotehnică (radar), în special în zonele în care au trupe dislocate.

Deci, presupunând că bateria Buk nu devenise încă activă, trebuia ca alte active antiaeriene să fie funcționale pentru a proteja acest element de luptă foarte important.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel