Acestea sunt elementele-cheie asupra cărora se concentrează forțele aliate pentru a-și îmbunătăți capacitatea de reacție în teren.
#StrongerTogether Concentration, speed and efficiency: The #NATO soldiers deployed in Romania as part of the multinational battle group are constantly pushing back their limits to increase their effectiveness #WeAreReady pic.twitter.com/PjoW85gsaG
— NATO FLF BG Romania (@NATOBGRomania) July 16, 2025
„Militarii NATO desfășurați în România ca parte a grupului de luptă multinațional își depășesc constant limitele pentru a-și crește eficiența”, se arată în mesaj, însoțit de hashtagurile #StrongerTogether și #WeAreReady, simboluri ale solidarității aliate și ale stării permanente de pregătire.
Photo source: NATO FLF BG Romania
Prezența NATO în România face parte din măsurile de întărire a flancului estic al Alianței, inițiate după 2014 și consolidate în contextul agresiunii ruse asupra Ucrainei. Grupul de Luptă condus de Franța este desfășurat la Cincu și include militari din mai multe state membre NATO, având ca scop descurajarea oricărei agresiuni și asigurarea apărării colective conform articolului 5 al Tratatului de la Washington.
Din misiunea Aigle, Grupul de Luptă al NATO din România unde Franța este națiune-cadru, mai fac parte și militari din Belgia, Spania și Luxemburg.
Exercițiile desfășurate în România sunt menite să consolideze interoperabilitatea între forțele aliate, să testeze timpii de reacție și să adapteze procedurile tactice la realitățile moderne ale câmpului de luptă.
Prin astfel de antrenamente intense, NATO transmite un mesaj ferm: Flancul Estic este pregătit, solidar și capabil să răspundă eficient oricărei provocări.
În acest an urmează „testul brigăzii” la Cincu
Franța conduce Grupul de Luptă dislocat în România. În calitate de națiune-cadru, partenerii noștri au dislocat aici mai multe sisteme de armament, inclusiv sisteme de artilerie Caesar, lansatoare de rachete, vehicule de luptă pentru infanterie (VBCI), mortiere de 120 mm, vehicule blindate de geniu (VAB) și mai multe de tancuri Leclerc, protejate de un sistem de apărare antiaeriană MAMBA operat de Forțele Aeriene și Spațiale Franceze (AAE).
Un test important pe care Grupul de Luptă de la Cincu condus de Franța îl va da va fi în această toamnă în cadrul exercițiului ”Dacian Fall 2025”, când numărul de militari se va dubla la aproximativ 4.000 și va ajunge temporar la nivel de brigadă. Va fi și un test din perspectivă logistică, căci vor fi transferate în România în timp rapid tehnică grea de luptă ca parte a unui exercițiu ce va viza apărarea Flancului Estic.
„Va fi un test important pe care îl vom da în toamna viitoare, un exercițiu major „Dacian Fall 2025” în cadrul căruia vom dubla numărul de trupe din cadrul Grupului de Luptă pentru o perioadă temporară, dar trebuie să ne demonstrăm nouă și întregii lumi că suntem capabili să proiectăm forța, militari și echipamente grele, în doar câteva zile și că putem reacționa imediat în caz de nevoie”, a explicat șeful misiunii diplomatice franceze în România, săptămâna trecută.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News