'Ne-au lăsat pe malul râului şi ne-au spus: 'Duceţi-vă!' Ne-au lăsat singuri. A fost armata turcă', a mărturisit agenţiei franceze de presă Taisir, un sirian de 23 de ani, care s-a refugiat acum cinci ani de la Damasc la Istanbul.
Tânărul, care nu doreşte să îşi dezvăluie numele de familie, face parte dintr-un grup de 12 persoane, toate de naţionalitate siriană, arestate marţi în zori de poliţia greacă, care le-a confiscat cel puţin patru telefoane mobile.
În această zonă de graniţă cu o lungime de 212 km şi care se mărgineşte cu râul Evros (denumit Meritsa de partea turcă), mii de migranţi s-au adunat de vineri de partea turcă în speranţa de a trece în Europa. O situaţie îngrijorătoare pentru UE, care se teme de o 'criză' a migraţiei similară cu cea din 2015.
Măsuri de securitate sporite au continuat să fie luate marţi la punctul de trecere a frontierei Kastanies, în extremitatea de nord-est a Greciei, înaintea vizitei în cursul zilei a preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierului grec Kyriakis Mitsotakis, şi a preşedinţilor Consiliului European şi Parlamentului, Charles Michel, respectiv David Sassoli.
Importante dispozitive de poliţie au fost desfăşurate în faţa intrării în zona tampon care separă cele două ţări, a constatat corespondentul AFP la faţa locului. Tensiunea, încă la cote ridicate după ciocnirile de duminică între migranţi şi poliţia greacă, a scăzut întrucâtva luni.
Alungați din Istanbul
Echipa AFP la faţa locului a constatat că migranţii nu au mai aruncat cu pietre, iar poliţia elenă nu a mai recurs la tunurile cu apă, în timp ce o sursă guvernamentală greacă asigură că situaţia este 'mult mai calmă' decât sâmbătă şi duminică. Potrivit unor surse guvernamentale elene, între luni dimineaţă 06:00 (04:00 GMT) şi marţi 06:00, gărzile de frontieră au împiedicat intrarea a 5.183 de persoane pe teritoriul Greciei de-a lungul frontierei terestre, unde a fost 'desfăşurat un contingent foarte important de poliţie'. În acest interval de timp au fost arestate 45 de persoane. 'Majoritatea sunt din Afganistan, Pakistan, Maroc sau Bangladesh', a indicat această sursă.
Cu puţin timp înaintea deplasării sale graniţă, premierul grec a afirmat că aşteaptă 'un sprijin ferm' din partea UE, potrivit unei alte surse guvernamentale, în timp ce cancelarul german Angela Merkel, a cărei ţară a primit peste un milion de solicitanţi de azil în 2015 şi 2016, a denunţat presiunea 'inacceptabilă' a Turciei pe seama refugiaţilor.
'Grecia nu se va lăsa şantajată de către cei care folosesc oameni persecutaţi pentru a-şi servi propriile interese", a declarat premierul grec, trecând în revistă ofiţerii de armată în apropiere de Kastanies. El a reiterat că 'nimeni nu va intra ilegal în ţară'. Pe ruta de-a lungul frontierei, grupul de sirieni îşi exprimă indignarea de a fi forţaţi să părăsească Istanbulul, transmite Agerpres.