Rusia a confirmat utilizarea armei termobarice în Ucraina. Sisteme de lansare a rachetelor TOS-1A au creat efecte incendiare și explozive

Cătălin Costea |
Data publicării:
TOS-1A
TOS-1A

Ministerul Apărării al Regatului Unit a informat că ministerul omolog din Rusia a confirmat utilizarea unui lansator de rachete cu muniție termobarică în Ucraina.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a postat miercuri seara, pe contul oficial de Twitter, următorul mesaj: „Ministerul rus al Apărării a confirmat utilizarea sistemului TOS-1A în Ucraina. TOS-1A folosește rachete termobarice, creând efecte incendiare și explozive.

Totodată, a fost a distribuit și un videoclip cu imagini de prezentare generală a sistemului rusesc cu lansare multiplă de rachete TOS-1A.

Utilizarea proiectilelor termobarice a fost destul de dezbătută în ultimele două săptămâni. La scurt timp de la începerea invaziei Rusiei în Ucraina, mai multe persoane au suspectat că o explozie deosebit de puternică, semnalată în apropierea orașului Harkov, a fost cauzată de o astfel de armă.

În timp ce Ministerul Apărării din Marea Britanie a informat că are confirmarea rusă, Departamentul Apărării al SUA nu a susținut încă această evaluare. În timpul unei conferințe de presă de miercuri, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat că nu deține „niciun indiciu că armele termobarice au fost folosite – nicio dovadă despre care să pot vorbi”.

 

SUA și Ucraina au discutat despre problema folosirii armelor cu muniție termobarică în Ucraina

 

Cu toate acestea, președintele Camerei Nancy Pelosi a declarat că a discutat problema cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un apel telefonic de miercuri.

„Am vorbit despre armele pe care Putin le folosește, arme interzise de Convențiile de la Geneva, inclusiv bombe cu dispersie și bombe cu vid (n.r. termobarice), care au cauzat suferințe severe”, a declarat Pelosi reporterilor, potrivit Fox News.

Comentariul autorului: Rusia nu are nicio problemă în a declara că a utilizat muniție termobarică. În pofida declarației făcute de Pelosi, Convențiile de la Geneva nu interzic în mod specific armele termobarice, acestea doar limitează utilizarea forței în timp de război. De asemenea, Convenția privind utilizarea anumitor arme convenționale nu interzice în mod specific armele termobarice, căutând doar interzicerea armelor „care pot fi considerate a fi excesiv de vătămătoare sau a avea efecte nediscriminatorii”.

De altfel, armele termobarice au fost folosite de o serie de țări, inclusiv Marea Britanie și SUA. GBU-42/B, din arsenalul SUA, cunoscută și sub numele de Mother of All Bombs (MOAB) pentru că este considerată cea mai puternică armă nenucleară din lume, este chiar o bombă termobarică.

În aceste condiții, Rusia nu are niciun interes să nege utilizarea unei astfel de arme. Chiar și dacă în realitate nu a folosit-o, impactul psihologic produs de mediatizarea unei astfel de informații este în avantajul său, în contextul rezistenței cu care se confruntă în Ucraina.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel