Mai mulţi senatori americani fac presiuni asupra Pentagonului să trimită F-16 în Ucraina: SUA trebuie să analizeze cu atenție furnizarea de avioane

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane americane de tip F-16 Fighting Falcon la Baza Aeriană Tucson, SUA. Foto: U.S. Air Force via Mil.in.ua
Avioane americane de tip F-16 Fighting Falcon la Baza Aeriană Tucson, SUA. Foto: U.S. Air Force via Mil.in.ua

Un grup de senatori de americani face presiuni asupra șefului Pentagonului pentru a oferi mai multe informații despre ce condiţii ar trebui îndeplinite pentru a trimite avioane de luptă F-16 în Ucraina. 

Într-o scrisoare adresată secretarului american al apărării Lloyd Austin de către un grup de senatori se face apel ca Pentagonul să ofere mai multe informații despre ce condiţii ar trebui îndeplinite pentru ca SUA să trimită avioane de luptă F-16 în Ucraina, precizează publicaţia POLITICO.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina "se află acum într-un moment critic", scriu senatorii, argumentând că avioanele F-16 ar putea oferi Kievului un avantaj în condițiile în care invazia la scară largă a Rusiei intră în al doilea an.

"După ce am vorbit cu liderii americani, ucraineni și străini care lucrează pentru a sprijini Ucraina la Conferința de Securitate de la Munchen de luna trecută, credem că SUA trebuie să analizeze cu atenție furnizarea de avioane F-16 Ucrainei", au scris senatorii.

Senatorii i-au cerut secretarului american al apărării Lloyd Austin să evalueze, până la sfârșitul săptămânii, diverși factori necesari pentru a furniza cu succes F-16 Ucrainei.

Printre întrebările adresate de legislatori se numără cât de mult apreciază oficialii ucraineni avioanele de vânătoare atunci când fac solicitări pentru acestea și dacă F-16, dacă vor fi aprobate, vor proveni din producția nouă sau din stocurile existente ale armatei SUA. De asemenea, aceștia au întrebat dacă există o evaluare militară a impactului pe care F-16 l-ar avea asupra evoluţiei conflictului și despre cât de repede ar putea învăța piloții ucraineni să piloteze acest tip de avioane.

Grupul de senatori a salutat anunțul potrivit căruia doi piloți ucraineni se afla în Statele Unite pentru o evaluare a aptitudinilor lor de luptă pe avioane de tip F-16.

Democrații Tammy Duckworth din Illinois, Tim Kaine din Virginia, Martin Heinrich din New Mexico și Jacky Rosen din Nevada, precum și republicanii Lisa Murkowski din Alaska, Tommy Tuberville din Alabama și Ted Budd din Carolina de Nord au semnat de asemenea scrisoarea.

Eforturile bipartizane de a convinge administrația Biden să trimită avioane F-16 sau să încurajeze alte țări să le trimită în Ucraina au fost susținute de evaluări precum cea a comandantului suprem al forţelor aliate în Europa (SACEUR), generalul Christopher Cavoli.

Luna trecută, la Conferința de Securitate de la Munchen, Cavoli a declarat în fața unui grup bipartizan de congresmeni americani că furnizarea de arme moderne, inclusiv avioane de luptă F-16 și rachete cu rază de acțiune mai lungă, ar putea contribui la consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei.

Cu toate acestea, inclusiv Biden și Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al Statelor Unite, au declarat că avioanele de vânătoare sunt mai puțin urgente pe câmpul de luptă din Ucraina decât alte capacități militare.

Colin Kahl, secretar adjunct pentru afaceri politice în Departamentul american al Apărării, a susținut, de asemenea, poziția administrației Biden, declarând luna trecută în fața Comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentanților a SUA că termenul cel mai optimist de livrare a vechilor F-16 este de aproximativ 18 luni. În același timp, producția de noi avioane ar putea dura între trei și șase ani.

"Este o prioritate pentru ucraineni, dar nu este una dintre primele trei priorități ale lor", a declarat Kahl. "Prioritățile lor de top sunt sistemele de apărare aeriană... artileria și puterea de foc despre care am discutat, precum și blindatele și sistemele mecanizate."

Statele Unite au reiterat că nu se vor opune deciziei altor state de a furniza Ucrainei avioane de luptă. Președintele polonez Andrzej Duda a declarat anterior că Varșovia este pregătită să transfere Ucrainei avioanele sale de luptă MiG-29 ca parte a unei coaliții internaționale. El și-a exprimat încrederea că Ucraina va primi în viitor avioane F-16.

 

Pe ce avioane se bazează Ucraina în acest moment?

 

La începutul anului 2023, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a întărit speranțele cu informații potrivit cărora Polonia și cel puțin alte trei țări europene sunt pregătite să înceapă pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă occidentale.

Dar, în timp ce Ucraina specula deja cu privire la ce fel de aeronave ar putea furniza, liderii principalelor țări partenere au început să dezmintă ’’declarațiile încurajatoare’’. 

Unul după altul, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul britanic Rishi Sunak au anunțat că nu s-a luat nicio decizie de transfer de aeronave. Iar președintele SUA, Joe Biden, a declart că Ucraina nu are cu adevărat nevoie de avioane de luptă occidentale în acest moment. În ciuda acestor declarații dezamăgitoare, Ucraina continuă să insiste: Occidentul va furniza în continuare Kievului avioane de vânătoare.

"Ukrayinska Pravda" a analizat starea actuală a aviației ucrainene, de ce Forțele Aeriene Ucrainene. Acestea operează patru tipuri de aeronave: avioane de luptă MiG-29 și Su-27, bombardiere Su-24M (și versiunea lor de recunoaștere, Su-24MR) și avioane de atac Su-25. În același timp, flota existentă de avioane de luptă a Ucrainei este, ca să spunem așa, depășită. Aproape toate aeronavele sale au fost moștenite de la Uniunea Sovietică.

Având în vedere că majoritatea pieselor de schimb și a componentelor pentru avioane pot fi găsite în Rusia sau în țările post-sovietice, a fost problematică repararea și modernizarea echipamentelor ucrainene chiar înainte de izbucnirea ostilităților. Evident, după 24 februarie, a fost și mai greu. În ciuda acestor circumstanțe dificile, Ucraina a reușit să își modernizeze Su-25 și să modernizeze la nivel minim unele MiG-29 și Su-27. 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel