Mai multe avioane F-16 ajung în Ucraina: Un impuls de putere dat forţelor aeriene ucrainene în contextul escaladării conflictului declanşat de Rusia

DefenseRomania Team |
Data publicării:
F-16, Ucraina. Avion de luptă F-16 în dotarea Ucrainei. Photo: Captură video @VolodimirZelenski @OfficialFacebook.
F-16, Ucraina. Avion de luptă F-16 în dotarea Ucrainei. Photo: Captură video @VolodimirZelenski @OfficialFacebook.

Țările de Jos și-au îndeplinit angajamentul de a furniza Ucrainei 24 de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, ultimul avion aterizând luni în Ucraina. Această livrare marchează un moment crucial în apărarea Ucrainei, care se confruntă cu intensificarea atacurilor aeriene rusești și încearcă să-și modernizeze forțele aeriene care au o misiune grea, aparaea spatiului aerian ucrainean.

Ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, vorbind în cadrul emisiunii de televiziune olandeză WNL op Zondag, a subliniat urgența livrării, precizand că președintele rus Vladimir Putin „își continuă războiul agresiv” și nu arată „nicio intenție de a lua în considerare în mod serios un armistițiu”.

Contribuția olandeză face parte dintr-un efort internațional mai amplu, Danemarca, Belgia și Norvegia promițând, de asemenea, alte zeci de avioane F-16 pentru Kiev. Statele Unite au consolidat în continuare acest sprijin prin furnizarea de F-16 neoperaționale pentru piese de schimb, observate fiind încărcate pe un Antonov An-124 ucrainean în Arizona.

Acest efort multinațional vizează tranziția capacităților aeriene ale Ucrainei de la platformele din era sovietică la tehnologia occidentală. Variantele F-16AM/BM livrate sunt modernizate prin programul MLU (Mid-Life Update), care le îmbunătățește avionica, senzorii și sistemele de arme.

Aceste avioane de luptă multirol, renumite pentru manevrabilitatea și viteza lor care depășește 2 Mach, sunt echipate cu sisteme radar avansate și cu o gamă mare de muniții. Pentru angajamentele aer-aer, acestea transportă rachete AIM-9L/M Sidewinder și AIM-120B AMRAAM. Pentru atac la sol, pot lansa muniții ghidate cu precizie, precum rachetele JDAM și AGM-88 HARM, esențiale pentru suprimarea apărării aeriene inamice, cum ar fi sistemul rusesc S-400.

Calendarul acestor livrări este esențial, deoarece conflictul Rusia-Ucraina durează de aproape trei ani, forțele ruse intensificând atacurile cu rachete și drone. Deși F-16 oferă avantaje semnificative față de MiG-29 și Su-27, în special în ceea ce privește compatibilitatea cu armele și sistemele de comunicații standard NATO precum Link 16, integrarea aduce si unele obstacole.

Ucraina a pierdut deja cel puțin două F-16 din octombrie 2024, subliniind provocările legate de operarea unei noi platforme în condiții de luptă.

Programe extinse de pregătire pentru piloții și tehnicienii ucraineni sunt în curs de desfășurare la Centrul european de pregătire F-16 din Fetești, România, cu sprijinul Țărilor de Jos. Cu toate acestea, calendarul de pregătire comprimat ridică semne de întrebare cu privire la gradul de pregătire al personalului ucrainean. Depinderea de F-16 neoperaționale pentru piese de schimb subliniază, de asemenea, complexitatea logistică a susținerii unei flote într-o zonă de război.

Din punct de vedere istoric, F-16 și-a dovedit valoarea în numeroase conflicte, de la operațiunea Furtună în deșert la campaniile împotriva ISIS. Capacitatea sa de a efectua misiuni de suprimare a apărării aeriene inamice (SEAD) ar putea fi neprețuită pentru Ucraina, deși rețeaua sofisticată de apărare aeriană a Rusiei reprezintă o provocare formidabilă.

Dincolo de câmpul de luptă, aceste livrări semnifică schimbarea strategică a NATO către echiparea Ucrainei cu sisteme occidentale, aliniind armata Kievului la standardele alianței. Țările de Jos, Danemarca și Belgia își retrag treptat flotele de F-16 pentru F-35 Lightning II, punând la dispoziție aeronave mai vechi. Cu toate acestea, natura treptată a acestor transferuri, care se încheie în această lună, reflectă timpul necesar pentru pregătire și instruire.

În ciuda promisiunii unor capacități aeriene îmbunătățite, persistă preocupările legate de întreținere, fiabilitate și experiența piloților într-un conflict de mare intensitate. F-16 reprezintă o modernizare semnificativă pentru aviaţia ucraineană, dar impactul lor final asupra războiului aerian va depinde de depășirea provocărilor logistice și de pregătire în curs, în mijlocul atacurilor neîncetate ale Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel