Lovitură de stat în Mali | MApN: Militarii români din Mali sunt în siguranță și își continuă misiunile

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: MApN Facebook
Sursă foto: MApN Facebook

Militarii români aflați în Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA) sunt în siguranță și își desfășoară activitățile conform programului normal.

Detașamentul Carpathian Pumas se află, de la începutul misiunii, în baza ONU Camp Castor, din Gao, aflată la o distanță de peste 1.000 de kilometri de capitala Bamako, potrivit unui comunicat al MApN.

Preşedintele malian Ibrahim Boubacar Keita şi-a anunţat demisia în direct la televiziune în zorii zilei de miercuri, în urma loviturii de stat militare de marţi, transmite dpa, iar AFP relatează că militarii care au preluat puterea au anunţat în cursul nopţii că doresc să instituie ''o tranziţie politică civilă'' care să conducă la alegeri generale ''într-un interval de timp rezonabil''.

Naţiunile Unite, Uniunea Europeană, Comisia Uniunii Africane şi Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) au condamnat acţiunile armatei. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ''eliberarea imediată'' a preşedintelui, iar UE a transmis că ''condamnă tentativa de lovitură de stat în desfăşurare în Mali şi respinge orice schimbări anticonstituţionale''. ''Acesta nu poate fi în niciun caz răspunsul la profunda criză socio-politică ce a lovit Mali de câteva luni'', se menţiona într-un comunicat al UE.

Ulterior, ECOWAS a anunţat că a decis să închidă graniţele statelor membre cu Mali, să suspende ţara din organismele de luare a deciziilor ''cu efect imediat'' şi să întrerupă temporar fluxurile financiare între cele 14 ţări membre şi Bamako.

Militarii au început să se revolte marţi dimineaţa în oraşul-garnizoană Kati, situat la 15 kilometri nord-vest de Bamako. Lovitura de stat militară s-a produs după câteva săptămâni de tensiuni politice şi proteste antiguvernamentale repetate, în timpul cărora negocierile dintre guvern şi opoziţie, care este condusă de popularul cleric Mahmoud Dicko, fost aliat al lui Keita, au eşuat.

Situația este în permanență monitorizată de conducerea Ministerului Apărării Naționale, care este în legătură atât cu militarii detașamentului românesc din Mali, cât și cu Organizația Națiunilor Unite.

Din luna octombrie 2019, România contribuie, pentru o perioadă de un an, la eforturile internaționale de menținere a păcii în Mali cu un detașament al Forțelor Aeriene Române format din 120 de militari și 4 elicoptere IAR-330 Puma L-RM.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel