Livrarea sistemului Patriot va întări apărarea aeriană a Ucrainei. Singura condiţie ţine de o utilizare cât mai corectă

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

După numeroase amânări, SUA sunt pe punctul de a furniza Ucrainei un sistem de rachete Patriot. Anterior, SUA au fost reticente în a furniza aceste sisteme Ucrainei din cauza potențialului de escaladare a conflictului cu Rusia, precum și din cauza costurilor și a cerințelor operaționale ale acestui sistem.

În ultimele săptămâni, Rusia și-a intensificat campania ofensivă împotriva Ucrainei, lovind orașe cheie cu rachete și distrugând infrastructura critică, inclusiv elemente ale rețelei electrice, lăsând orașe, inclusiv Odessa, fără energie electrică zile întregi, ceea ce se crede că a determinat Statele Unite să reia discuţiile despre furnizarea unor sisteme Patriot.

Ieri, jurnaliştii de la CNN, au precizat, citând oficiali guvernamentali sub protecţia anonimatului, ca SUA vor trimite kituri JDAM pentru bombe de precizie și rachete Patriot în următorul pachet de asistenţă militară de securitate pentru Ucraina.

Este de aşteptat ca  SUA să trimită Ucrainei kituri JDAM (n.r. bombele echipate cu Joint Direct Attack Munitions sunt mult mai precise; vor transforma munițiile neghidate în bombe "inteligente" ghidate cu precizie, cunoscute sub numele de Joint Direct Attack Munitions, sau JDAM, potrivit mai multor oficiali americani.

Kiturile Joint Direct Attack Munitions (JDAM) adaugă un set de aripioare și un sistem de ghidare pe bombele neghidate. Potrivit CNN, aceste kituri Joint Direct Attack Munitions ar urma să fie incluse în următorul pachet de ajutor de securitate pentru Ucraina, deși nu se cunoaşte cu exactitate câte JDAM-uri vor fi furnizate sau ce tip anume.

Bombele de precizie ar putea ajuta Ucraina să lovească mai precis liniile de apărare rusești sau alte ținte. Dar ele trebuie să fie lansate de pe avioane de luptă, ceea ce rămâne o provocare semnificativă din cauza apărării aeriene a Rusiei.

Armata ucraineană ar trebui, de asemenea, să găsească o modalitate de a ținti și lansa JDAM-uri din avioane sale de tip sovietic, așa cum a făcut cu rachetele antiradar HARM fabricate în SUA la începutul acestui an. Forțele Aeriene Ucrainene au adaptat avioanele de luptă MiG-29 pentru a putea lansa rachetele HARM. Va trebui să facă același lucru şi pentru JDAM-uri.

 

Următorul pachet de ajutor de securitate pentru Ucraina este de așteptat să includă și sistemele de apărare aeriană Patriot

 

Începând cu 10 noiembrie, Rusia a lansat peste 1000 de atacuri cu rachete și drone, deși ucrainenii susțin că au doborât 85% dintre acestea - cifră confirmată de oficialii occidentali. Chiar dacă doar 15% dintre lovituri reușesc să treacă de apărarea antiaeriană existentă, reprezintă o problemă majoră pentru Ucraina.

Atacurile vizează în continuare în principal infrastructura civilă vulnerabilă, ceea ce înseamnă că un singur atac poate întrerupe efectiv aprovizionarea cu energie a unei regiuni mari. Un sistem Patriot bine amplasat are potențialul de a combate acești 15% rămași.

Principalul dezavantaj al sistemului de apărare antirachetă Patriot și un factor major care stă la baza reticenței SUA de a furniza sistemul este costul operațional ridicat al acestuia, care, cu 4 milioane de dolari pe lovitură, pur și simplu nu este rentabil atunci când este utilizat împotriva dronelor sau a altor tipuri de muniții care pot costa doar 50.000 de dolari fiecare.

În plus, sistemul are cerințe semnificative în materie de personal, necesitând până la 90 de membri calificați ai echipajului pentru operațiuni constante. Forțele ucrainene vor trebui să fie instruite pentru a utiliza aceste sisteme și, deși aliații Ucrainei au reușit să scurteze timpii de instruire pentru alte sisteme, acest lucru va prelungi totuși timpul necesar pentru implementarea sistemului.

În comparație cu sistemele existente, cum ar fi NASAMS, pe care SUA le-au furnizat în august Ucrainei, Patriot oferă o rază de acțiune semnificativ mai mare - putând ajunge la 160 km, față de 50 km cu este în cazul NASAMS.

Această rază de acțiune va oferi o capacitate defensivă mai mare și va permite un control mai mare al spațiului aerian. În plus, sistemul are un radar semnificativ mai puternic decât sistemul S-300 operat în prezent de Ucraina și va oferi astfel capacități mai bune de identificare a țintelor. Cu toate acestea, este probabil ca Ucraina să primească doar o singură baterie, deși sistemele sunt de obicei operate în format de patru, ceea ce limitează caracteristicile sistemului, precizează analiştii militari ai Army-Technology.

Utilizarea acestui sistem va avea beneficii semnificative pentru ucraineni, oferind capacități defensive mai bune împotriva rachetelor balistice și a avioanelor, în special.

Deși utilizarea sa împotriva rachetelor balistice și a aeronavelor va fi mai eficientă din punct de vedere al costurilor, ucrainenii vor trebui să utilizeze o varietate de alte sisteme aflate deja în posesia lor pentru a proteja mai bine resursele-cheie, precum și pentru a combate o varietate de amenințări, inclusiv dronele ieftine din comerț. Furnizarea sistemului Patriot pe lângă sistemele existente va oferi Ucrainei o rețea de apărare aeriană pe mai multe niveluri pentru a proteja infrastructura și alte obiective civile.

Întrucât rachetele de croazieră lansate din aer au jucat un rol semnificativ în invazia Rusiei în Ucraina, sistemul Patriot ar putea fi utilizat pentru a ținti bombardierele cu rază lungă de acțiune, reprezentând o nouă și serioasă amenințare pentru aeronavele rusești.

Potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene (UAF), avioane Tu-95 și Tu22M3 au efectuat lovituri în recentele serii de bombardamente, lansate de la baza aeriană Engels din Rusia, care a fost ținta atacurilor cu drone ucrainene în ultimele săptămâni.

Potrivit Ucrainei, rachetele folosite în aceste atacuri recente, inclusiv Kh-55, precum și Kalibr - care au o rază de acțiune de 2.500 km și, respectiv, 1.500 km, ceea ce înseamnă că pot fi lansate de pe teritoriul Rusiei pentru a lovi ținte ucrainene.

Prezența sistemului Patriot ar oferi o țintă semnificativă pentru Rusia, care a comentat deja că sistemele americane Patriot ar fi o "țintă legitimă"  și a indicat că livrarea acestora ar fi considerată o escaladare a conflictului.

Un sistem Patriot nu va fi schimba prea mult conflictul din Ucraina. Cu toate acestea, va împiedica Rusia să își imuna în continuare controlul asupra spațiului aerian - un obiectiv-cheie pentru forțele ucrainene. Rusia a depus eforturi semnificative în ultimele săptămâni pentru a eroda apărarea aeriană ucraineană și, deși acest sistem va contribui într-o oarecare măsură la atenuarea acestui lucru, Ucraina va trebui, de asemenea, să ia decizii critice din punct de vedere strategic cu privire la locul de amplasare a sistemului pentru a-i maximiza eficiența.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel