Livrarea de bombe de înaltă precizie GLSDB către Ucraina, amânată până în 2024. Ce schimbări pot apărea pe front?

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ucraina urmează să primească bombe de înaltă precizie cu diametru mic (GLSDB - Ground Launched Small Diameter Bomb) din SUA, livrarea fiind prevăzută pentru 2024. GLSDB, o rachetă cu rază lungă de acțiune, va spori capacitățile militare ale Ucrainei, oferind o rază de lovire de 160 km, depășind caracteristicile pe care le au alte tipuri de muniţii utilizare de ucraineni pe front. Boeing și Saab au adaptat GLSDB pentru lovituri sol-sol, oferind Ucrainei un sistem nou de rachete rentabil și eficient din punct de vedere al costurilor împotriva unei varietăți de ținte. În ciuda întârzierilor, această nouă armă este așteptată cu nerăbdare pentru a consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei.

Ucraina va primi probabil la începutul anului 2024 primul său lot mare de arme cu rază lungă de acțiune lansate de la sol cu diametrul mic (GLSDB), adaptate pentru a lovi la o distanță de 160 de kilometri, potrivit Reuters, citând Pentagonul și surse familiare cu acest subiect.

GLSDB poate fi folosită de sistemul de rachete de artilerie HIMARS și are o rază de acțiune aproximativ dublă față de munițiile folosite în prezent de Ucraina, ceea ce ar putea consolida capacitățile de lovire.

Livrarea bombelor propulsate de rachete ghidate prin GPS a fost anunțată în februarie, iar estimările inițiale plasau momentul sosirii lor în Ucraina la sfârșitul anului 2023.

Deoarece contractul dintre Pentagon și Boeing pentru începerea producției a fost semnat abia în martie, se așteaptă ca producătorul să furnizeze GLSDB către SUA în decembrie, potrivit Reuters.

Aceasta va fi urmată de luni de teste înainte de a putea fi expediat în Ucraina. Sistemul modern de armament dezvoltat în comun de Boeing și compania suedeză de apărare Saab nu este în prezent nici măcar în dotarea armatei SUA.

Rusia a afirmat că a doborât o bombă GLSDB în martie, dar un oficial american a declarat pentru Reuters că niciuna dintre aceste arme nu a fost livrată Ucrainei până în prezent.

GLSDB ar spori arsenalul cu rază lungă de acțiune al Ucrainei pentru a efectuata atacuri mult în spatele liniei frontului. Washingtonul a livrat Ucrainei, în octombrie, o cantitate limitată de sisteme de rachete tactice ATACMS, cel mai probabil din varianta cu o rază de acțiune de 160 de kilometri.


Acestea sunt armele care pot asigura victorii pentru Ucraina?


Deși Statele Unite au respins cererile pentru racheta ATACMS (capabilă să lovească la 300 km), raza de acțiune de 150 km a GLSDB ar permite Ucrainei să lovească ținte militare importante care nu au fost la îndemână și ar ajuta-o să-și continue contraatacurile perturbând zonele din spatele liniilor rusești.

Sistemul este o combinație între un motor de rachetă M26 (care se găsește pe sistemele MLRS) și bomba ghidată de diametru mic, GBU-39 (SDB) - care este lansată în principal din aer, de pe avioane de atac. Ambele sunt disponibile din abundență în inventarele SUA.

Bomba GBU-39 - care ar funcționa ca focos al GLSDB - are aripi mici, pliabile, care îi permit să planeze mai mult de 100 km dacă ar fi lansată dintr-o aeronavă. Sursa Foto: Saab

Sistemul propus de Boeing, numit Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), este unul dintre multele planuri pentru producerea de noi muniții pentru Ucraina și aliații din Europa de Est ai Americii.

Motorul rachetei M26 se găsește din abundență în depozitele SUA, iar GBU-39 costă aproximativ 40.000/bucată, ceea ce face ca GLSDB să fie ieftin și componentele sale principale să fie ușor disponibile.

GLSDB este ghidat de GPS, poate trece de unele bruiaje electronice, este utilizabil în toate condițiile meteorologice și poate fi folosit împotriva vehiculelor blindate, potrivit site-ului SAAB.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel