Liderii UE, acord unanim privind reînarmarea, dar susținerea Ucrainei a fost blocată de Ungaria. Care este interesul strategic al Rusiei: O Europă fragmentată sau doar anesteziază?

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancul de lupta principal Leopard 2A8 va fi echipat cu sistemul de protecție activă Trophy, la fel ca și Leopard 2A7A1 prezentat aici. SursaFoto: EuroTrophy.
Tancul de lupta principal Leopard 2A8 va fi echipat cu sistemul de protecție activă Trophy, la fel ca și Leopard 2A7A1 prezentat aici. SursaFoto: EuroTrophy.

Președinții și prim-miniștrii celor 27 de țări ale Uniunii Europene au convenit, joi, la Bruxelles, că UE ar trebui să găsească rapid bani pentru a-și consolida propria apărare și securitate. 

La o întâlnire extraordinară, liderii UE au discutat despre viitorul apărării europene, într-un moment de incertitudine cu privire la continuarea livrărilor de arme americane către Kiev și formatul unor eventuale discuții de pace cu Rusia.

”Cert este că Europa se confruntă cu un pericol clar și prezent. Acesta este motivul pentru care le-am prezentat astăzi liderilor REARM Europe, un Plan pentru a oferi Europei capacitatea militară de care are nevoie pentru a face față amenințărilor de astăzi”, a declarat șefa Comisiei Europene.

La Summit-ul de ieri s-a convenit că este necesară „creșterea semnificativă a cheltuielilor” militare.

 

Ce presupune programul REARM Europe

 

Programul REARM Europe ar putea mobiliza până la 800 de miliarde EUR, iar Comisia va prezenta propuneri detaliate foarte rapid, până la reuniunea ordinară a Consiliului European din 19 martie. ”Pentru că urgența este reală”, a precizat șefa Comisiei. Tot atunci, Comisia va prezenta Cartea albă privind viitorul apărării europene.

Executivul UE are în vedere un program de simplificare a regulilor pentru întreprinderile din apărare care operează în Europa, pentru a le ajuta să acceseze mai bine la finanțare și pentru a ușura producția și achizițiile.

Flexibilizarea regulilor fiscale pentru statele membre, astfel încât cheltuielile militare să nu fie incluse în deficit. O măsură excepțională, fără precedent, așa cum recunoștea și Ursula von der Leyen.

Dacă este utilizat pe deplin, aceasta ar putea debloca până la 650 de miliarde EUR în cheltuieli de apărare.

Împrumuturi. ”În al doilea rând, vom propune un nou instrument financiar: vom oferi statelor membre împrumuturi de 150 de miliarde EUR pentru a accelera achizițiile comune”, a mai spus aceasta.

Redirecționarea - voluntară - a fondurilor de coeziune. Statele vor avea posibilitatea să redirecționeze fondurile de coeziune către probleme de apărare.

Finanțare. Se dorește ca Banca Europeană de Investiții să-și schimbe și să-și actualizeze modelele de creditare pentru ca afacerile din apărare să primească acces la finanțare.

 

Orban nu mai vrea să susțină Ucraina. Care este interesul strategic al Rusiei: O Europă fragmentată sau doar anesteziază?

Fostul ministru de externe autriac, Karin Kneissl, dansând la nunta sa cu președintele rus Vladimir Putin. Foto: Captură CGTN @YouTube

La summitul, la care a participat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, s-a discutat și un text care promite un sprijin suplimentar pentru Ucraina atât în ​​apărarea împotriva Rusiei, cât și în negocierile de pace și problema garanțiilor de securitate după încheierea unui posibil acord cu Rusia. 

Singura țară care s-a opus (de data aceasta) a fost Ungaria. Orbán a precizat în prealabil că nu intenționează să susțină aceste concluzii și și-a folosit veto-ul.

Interesul strategic al Rusiei vizavi de Uniunea Europeană este știut: Kremlinul urmărește să micșoreze influența și importanța Europei.

Dar o rupere a UE ar putea cataliza o ”coaliție de voință” în cadrul statelor Europene, ultimul lucru pe care Moscova și-l dorește.

Așa că interesul regimului Putin ar putea merge în direcția ”paralizării” deciziilor importante din UE.

Rusia ar putea prefera o UE unită formal, dar paralizată, incapabilă să ia decizii rapide sau ferme din cauza veto-urilor continue. Ieri a fost Ungaria, dar la următoarele reuniuni rolul de frâne în procesul decizional l-ar putea juca alte state precum Slovacia, Ungaria, Austria sau Bulgaria - care au legături economice sau energetice cu Rusia.

Soluția trebuie să o găsească politicienii și experții în domeniu, dar varianta înlocuirii unanimității cu votul majoritar pare exclusă din start, întrucât o astfel de schimbare ar însemna ca ”țările frână” să renunțe la cel mai important instrument de șantaj.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel