Letonia va permite și străinilor să se alăture Armatei. În ce scenariu se activează prevederile și care sunt țările acceptate

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Seimul (Parlamentul leton) a adoptat o nouă Lege privind serviciul militar.

Joi, 10 octombrie, Seimul Letoniei a adoptat, în lectură finală, amendamente la Legea serviciului militar, potrivit cărora cetățenii altor țări pot servi și în armata letonă.

Potrivit noilor modificări, admiterea străinilor în rândurile Armatei Naționale se face doar în cazul mobilizării generale și parțiale, se arată pe site-ul Ministerului Apărării din Letonia.

Mai exact, în cazul mobilizării generale și parțiale, cetăţenii UE, cei ai statelor membre în Asociaţia Europeană de Liber Schimb -  AELS (Liechtenstein, Elveția) sau NATO, precum şi cetăţeni din Australia, Brazilia, Noua Zeelandă sau Ucraina să se alăture Forțelor Armate Naționale ca voluntari.

Cetăţenii străini care doresc să servească în Forţele Armate Naţionale în caz de mobilizare generală sau parţială trebuie să locuiască legal pe teritoriul Letoniei şi să cunoască limba naţională sau cel puţin una dintre limbile oficiale ale NATO.

Cetățeanul străin nu poate fi angajat al vreunui alt stat sau să fi făcut parte din serviciile de informații sau contrainformații ale URSS, RSS Letonă sau al oricărui serviciu străin de securitate. 

„Pentru a încuraja soldații să servească până la sfârșitul primului contract, în viitor ministrul Apărării va stabili termenii de încheiere a contractului”, se arată într-un comunicat al ministerului. 

De asemenea, din cauza participării active a instructorilor din Letonia în misiuni internaționale și a necesității de a comunica cu militarii aliați, modificările aduse legii prevăd ca, de acum încolo, instructorii superiori să cunoască și cel puțin una dintre limbile oficiale ale NATO la un nivel adecvat. Această cerință va intra în vigoare la 1 ianuarie a anului următor.

Amintim că, pe 10 octombrie, Parlamentul Ucrainei a adoptat proiectul de lege 12023, privind procedura serviciului militar de către străini. Actul normativ va permite implicarea străinilor în structura de comandă a Armatei ucrainene „nu doar ca soldați și sergenți, ci și ca ofițeri”.

În România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat. Începând cu 1 ianuarie 2007, s-a trecut la un model de armată profesionistă. Alături de militarii profesioniști, rezerva Armatei este alcătuită din rezerviștii voluntari și rezerviști care au efectuat stagiul militar obligatoriu înainte de 2007.

La începutul anului, şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a referit la un serviciu militar în termen voluntar, care să fie și remunerat, astfel încât cei care participă la acest program să se perfecţioneze mai bine. ”Vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani. Să plătim acest serviciu și să îi pregătim după principiile de bază de ducere a războiului”, declara Șeful Armatei, într-un interviu pentru EuropaLiberă.

Conform legii, serviciul militar poate fi reintrodus în caz de mobilizare generală.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel