Lăsați Ucraina să-și facă propriile arme. Europa nu ține pasul, mai degrabă ar plăti pentru asta

Președintele Ucrainei În vizită în SUA la fabrica de muniție a armatei Scranton (Pennsylvania) pe 23 septembrie 2024. Scranton produce carcasele pentru obuze de artilerie de 155 mm / Foto: Biroul Președintelui Ucrainei
Președintele Ucrainei În vizită în SUA la fabrica de muniție a armatei Scranton (Pennsylvania) pe 23 septembrie 2024. Scranton produce carcasele pentru obuze de artilerie de 155 mm / Foto: Biroul Președintelui Ucrainei

Aliații europeni ai Kievului se luptă să producă suficiente arme pentru Ucraina. Potrivit The Wall Street Journal, ei aplică așa-zis din ce în ce mai mult modelul danez, când oferă Ucrainei bani pentru a-l produce ea însăși.

Modelul danez va permite Ucrainei să achiziționeze arme mai rapid și în număr mai mare decât dacă ar trebui să aștepte arme produse în companii europene.

Potrivit acestui model, Ucraina va putea să obțină armele necesare mai rapid și mai ieftin, dacă le va produce industria ucraineană de apărare. În plus, țara poate răspunde mai flexibil nevoilor frontului, dar asta are și riscurile sale.

„Ucraina a fost inima complexului militar-industrial sovietic, așa că au multe cunoștințe când vine vorba de fabricarea sistemelor complexe”, a adăugat Eric Ciaramella de la Programul Rusia și Eurasia al Fundației Carnegie pentru The Wall Street Journal.

Datorită acestor mijloace, acum este posibil să se producă în jur de 20 de piese de obuziere Bohdana 2S22 de 155 mm pe an, în timp ce în decembrie anul trecut au fost doar șase. „Anul trecut, ne-am confruntat cu faptul că capacitățile tehnice ale complexului militar-industrial ucrainean au depășit semnificativ capacitățile bugetului ucrainean”, a spus CEO-ul companiei ucrainene de blindaj Vladislav Belbas, care furnizează piese pentru echipamente militare.

Obuzierul 2S22 Bohdana al Ucrainei. Sursă foto: Wikipedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat modelul danez săptămâna trecută. El a spus că Danemarca, care a fost prima care a venit cu această formă de ajutor, a oferit Ucrainei bani pentru producția de muniție de artilerie, rachete, drone cu rază lungă de acțiune și obuziere.

Potrivit ministrului danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, Norvegia, Suedia și Lituania s-au alăturat deja modelului. Alte țări sunt și ele interesate de el. Germania aplică și ea o abordare similară, în timp ce Țările de Jos încheie direct contracte cu companii ucrainene pentru producerea unor tipuri specifice de arme.

 

O nouă grupare de țări dispuse să ajute

 

Săptămâna trecută, Danemarca a găzduit primul summit al unei noi grupări de țări, inclusiv Ucraina și 12 state europene - cinci țări nordice, trei țări baltice, Regatul Unit, Țările de Jos, Germania și Polonia.

Poulsen speră că anul viitor va fi posibil să ofere Ucrainei cel puțin 1,4 miliarde de dolari  pentru producția de arme.

Cu toate acestea, volumul actual este departe de această cifră, Danemarca furnizând 180 de milioane de dolari, Norvegia peste 42 de milioane de dolari, iar Suedia alocând nou 20 de milioane de dolari pentru producția de rachete și drone cu rază lungă de acțiune.

De asemenea, modelul danez care acordă, cu destinație precisă, fonduri pentru echipamente militate, reduce riscul de corupție și facilitează verificarea utilizării fondurilor.

Un alt avantaj este că reduce presiunea asupra aliaților Ucrainei de a furniza arme din arsenalul lor. „Dacă creștem producția în Ucraina, vom furniza noi înșine mai puține arme și ne vom reînnoi arsenalele”, a declarat președintele comitetului militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer.

În cazul rachetelor cu rază mai mare de acțiune, rezolvă și problema preocupărilor țărilor occidentale, cărora le este frică să le aprovizioneze, ca nu cumva să deranjeze Moscova și apoi să escaladeze conflictul.

 

Punctele slabe ale modelului danez

Putin a confirmat că Rusia a lansat, pe 21 noiembrie, cea mai recentă rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acțiune, cunoscută sub numele de „Oreshnik”, vizând orașul Dnipro din Ucraina.

Inițiativa este o opțiune bună pentru Ucraina de a achiziționa mai multe echipamente militare, arme și muniții necesare, dar trece cu vederea punctele slabe.

Principalul este că companiile producătoare din Ucraina devin ținte pentru rachetele de croazieră rusești, ca atunci când amplasamentul companiei Yuzhmash din Dnipro a devenit ținta unui atac cu o rachetă balistică cu rază medie de acțiune.

Belbas a avertizat deja în ianuarie, potrivit postului ABC , că Rusia își concentrează din ce în ce mai mult atacurile asupra companiilor de armament ucrainene: „Aceasta înseamnă că acum consideră companiile de armament ucrainene o mare amenințare”.

Problema unor materii prime este, de asemenea, o problemă. Pentru producția de oțel este nevoie nu numai de minereu de fier, care este exploatat lângă Krivoi Rog, care este adesea atacat, ci și de cărbune de cocsificare extras din estul Ucrainei, unde mineritul este amenințat de progresele rusești. În plus, după capturarea Avdjivka, s-au redus și capacitățile cuptorului de cocs.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel