Klaus Iohannis: Ce a demonstrat România în secolul parcurs de la Marea Unire

Raluca Andrei |
Data publicării:
Președintele României, Klaus Iohannis
Președintele României, Klaus Iohannis

România şi-a demonstrat viabilitatea economică, socială şi culturală în secolul parcurs de la Marea Unire, afirmă preşedintele Klaus Iohannis în mesajul transmis participanţilor la conferinţa internaţională cu tema "România şi evenimentele istorice din perioada 1914-1920. Desăvârşirea Marii Uniri şi Întregirea României", deschisă marţi la Ateneul Român.

"În secolul pe care l-am parcurs de la Marea Unire, România şi-a demonstrat viabilitatea economică, socială şi culturală, capacitatea de a fi patria tuturor cetăţenilor ei, indiferent de etnie şi confesiune, şi a probat rolul de pilon de stabilitate în politica internaţională", subliniază Iohannis în mesajul transmis de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor.

Preşedintele reaminteşte că marcarea Centenarului trebuie să fie un catalizator către lansarea unor proiecte nefinalizate sau amânate, dar şi pentru a munci în vederea împlinirii năzuinţelor noastre de viitor.

"Astăzi ne reamintim de idealurile pentru care au luptat şi s-au jertfit generaţiile de-a lungul secolelor. În acelaşi timp, suntem angrenaţi în dezbaterea europeană asupra viitorului continentului ce a fost zguduit de Marele Război. Între înţelegerea trecutului şi angajamentele de viitor, celebrarea Centenarului trebuie să fie un moment al asumării unui proiect pozitiv pentru o Românie europeană, modernă şi educată, o Românie puternică, bazată pe coeziunea socială dată de încrederea cetăţenilor ei în capacitatea ţării de a le oferi date pentru un viitor prosper. Constat cu bucurie că acesta este şi angajamentul Academiei Române, instituţie fundamentală a modernităţii noastre, aflată de peste 150 de ani în slujba naţiunii", se mai arată în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis.

În opinia şefului statului, conferinţa "România şi evenimentele istorice din perioada 1914-1920. Desăvârşirea Marii Uniri şi Întregirea României" se adaugă contribuţiilor Academiei Române la prezentarea pe plan internaţional a României ca valoros şi relevant actor în domeniul ştiinţei, culturii şi educaţiei.

Cine participă la manifestare

La manifestare, organizată de Academia Română, sub Înaltul Patronaj al preşedintelui României, moderată de acad.Victor Voicu, vicepreşedinte al Academiei Române, participă nume de rezonanţă ale istoriografiei mondiale, specialişti în istoria Primului Război Mondial şi a Ţărilor din Sud-Estul şi Centrul Europei. Vor lua cuvântul: acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, prof. Michael Metzeltin, membru titular al Academiei Austriece de Ştiinţe şi membru de onoare al Academiei Române, prof. Jean-Paul Bled, Universitatea Sorbona din Paris, prof. Francesco Guida, Universitatea din Roma, prof. Hans-Christian Maner, Universitatea "Johannes Gutenberg" din Mainz, prof. Dennis Deletant, Universitatea din Georgetown, Washington, SUA, prof. Paul E. Michelson, Universitatea din Huntington, Indiana, SUA, prof. Josef Wolf, Institutul pentru Istoria şi Geografia Regională a Şvabilor Dunăreni, Tübingen, dr. Florian Kührer-Wielach, Institutul pentru Cultura şi Istoria Germană din Sud-Estul Europei, München.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel