Japonia a interceptat ținte balistice cu un sistem Aegis, similar cu cel de la Deveselu. Interceptoarele, lansate de pe distrugătoare

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Nave de luptă japoneze au efectuat un test de interceptare a țintelor balistice în apropiere de Hawaii, validând capabilitățile antirachetă instalate la bord.

Verificarea s-a desfășurat pe o perioadă de două săptămâni și a implicat distrugătoarele JS Haguro și JS Maya din Forțele Maritime de Autoapărare a Japoniei (JMSDF), a informat pe, 21 noiembrie, Agenția de Apărare Antirachetă (Missile Defense Agency) a SUA.

Evenimentul, desemnat cu numele de Japonia Flight Test Mission-07 (JFTM-07), a fost desfășurat în cooperare cu Forțele Navale americane (US Navy).

În prima etapă a verificării, distrugătorul JS Maya a angajat cu succes o rachetă-țintă balistică de tip T4-E cu rază medie de acțiune, folosind rachete de interceptare Standard Missile 3 (SM-3) Block IIA.

Nava, care este echipată cu sistemul Aegis, a descoperit și urmărit ținta după care a tras asupra ei, distrugând-o deasupra Pacificului. Este pentru prima dată când un distrugător din clasa Maya a lansat o rachetă de interceptare SM-3.

Într-un exercițiu ulterior, s-a exersat un scenariu de apărare integrată antiaeriană și antirachetă. Distrugătorul JS Haguro a lansat rachete SM-3 Block IB și SM-2 Block IIIB, lovind o rachetă-țintă balistică cu rază scurtă de acțiune și o dronă-țintă BQM-177, care a imitat o aeronavă ostilă.

Activitatea a implicat și verificarea capabilității de cooperare în momentul angajării (Cooperative Engagement Capability), instalată la bordul ambelor nave. Distrugătorul JS Maya a detectat și urmărit racheta-țintă, iar JS Haguro a doborât-o, folosind datele transmise de nava soră.

 

Proiectul Aegis Ashore, abandonat

 

Potrivit MDA, JFTM-07 este un eveniment deosebit de important în cooperarea dintre Japonia și SUA privind apărarea antirachetă, adăugând că scopul său este de „a susține modernizarea apărării antibalistice a JMSDF și certificarea sistemului de arme japonez Aegis linia de bază J7 și desfășurarea acestuia pe clasa Maya.”

Interceptorul SM-3 Block IIA este un proiect comun al Raytheon și Mitsubishi Heavy Industries și constă în dezvoltarea unei rachete interceptoare cu diametru mai mare, care este mai manevrabilă, iar la bordul acesteia este instalat un focos cinetic și un sistem de detecție și discriminare mai avansat.

Japonia are opt distrugătoare echipate cu sisteme Aegis destinate apărării antiaeriene și antirachetă. Pe lângă acestea, intenționează să construiască alte două nave dedicate apărării antirachetă centrate pe radarele SPY-7(V)1 dezvoltate de Lockheed-Martin, pe care, inițial, le alocase pentru două facilitati terestre antirachetă - Aegis Ashore.

Proiectul Aegis Ashore a fost însă abandonat din cauza „dificultăților tehnice” și a opoziției rezidenților care locuiesc în apropierea locurilor alese, alimentată parțial de dezvăluirile că guvernul japonez nu a reușit să efectueze o cercetare amănunțită a site-urilor înainte de a le selecta.

Ulterior, autoritățile nipone au decis să construiască două nave echipate cu sistemul Aegis pentru a înlocui instalațiile terestre. Navele vor avea o lungime de 210 metri, o lățime de 40 de metri și un deplasament de aproximativ 20.000 de tone.

Navele, fiecare cu un echipaj de 110 membri, vor avea la bord și rachete SM-6 pentru apărare antiaeriană și rachete antinavă indigene tip 12. Ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, a declarat că navele sunt planificate să fie puse în funcțiune la începutul anilor 2028 și 2029.

Radarul SPY-7(V)1 utilizează echipamente și software derivate din radarul avansat de discriminare cu rază lungă de acțiune al MDA, situat în Clear, Alaska.

MDA a anunțat că a testat, cu succes, în august, versiunea 3 a software-ului Aegis Baseline J7.B împreună cu radarul SPY-7(V)1 pentru programul ASEV (Japanese Aegis System-Equipped Vessel). Acest test a urmat unei alte demonstrații de succes, din ianuarie, a versiunii 2 a software-ului, care a fost folosit la angajarea unei rachete balistice țintă cu interceptorul SM-3 Block IIA, potrivit publicației Defense News.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel