Japonia ar putea fi târâtă împotriva voinței ei într-un ipotetic război între China și SUA

Tudor Curtifan |
Data publicării:
USS Nimitz, sursă foto: US Navy
USS Nimitz, sursă foto: US Navy

Un expert în securitate atrage atenția că Japonia s-ar putea trezi prinsă într-un război între Statele Unite și China, chiar împotriva voinței ei, în cazul unui asemenea scenariu ipotetic, al unui conflict între cele două superputeri.

Timothy Heath, expert în problema Chinei și analist în cadrul reputatei  RAND Corporation - think tank care face cercetări şi analize pentru armata SUA, a analizat tensiunile dintre Statele Unite și China.

Totul, în contextul în care în urmă cu câteva zile amiralul John Aquilino, propunerea președintelui american Joe Biden pentru a conduce Comandamentul Indo-Pacific al SUA, în cadrul unei audieri în Congresul american, a atras atenția că Beijingul are capacitatea de a invada Taiwanul mult mai devreme decât sugerează actualele rapoarte ale americanilor.

În acest context, Timothy Heath, citat de South China Morning Post, spune că în cazul unui ipotetic scenariu în care China ar invada Taiwanul iar SUA ar intra în conflict pentru a apăra insula, Armata de Eliberare a Poporului s-ar vedea nevoită să lanseze atacuri asupra unor baze militare strategice în regiune, de unde SUA ar putea genera un răspuns de o forță militară care ar genera pierderi uriașe pentru chinezi. Aceste baze se află în Japonia, una fiind în Okinawa. Astfel, Japonia s-ar vedea angrenată într-un conflict chiar dacă nu și-ar dori asta.

SUA dețin în total 23 de baze militare pe teritoriul Japoniei. Baza Aeriană de pe insula Okinawa e considerată „piatra de temelie a Pacificului”. De aici decolează majoritatea aeronavelor militare americane care efectuează zboruri de supraveghere și recunoaștere în tensionata regiune.

 

Japonia și China, o istorie tumultoasă

 

Japonia și China au o istorie tumultoasă, mai ales după ultimul război chino-japonez (1937-1945), un conflict major între China și Imperiul Japonez, desfășurat pe parcursul celui de-al Doilea Război Mondial.  

Cele două au mai avut conflicte care au escaladat militar încă din 1931, dar în 1937 Japonia a invadat China, unde a luptat atât cu forțele regulate chineze, cât și cu partizanii comuniști conduși de Mao. Un eveniment care și azi stârnește emoție și tensiuni între cele două state a avut loc în 1937 când trupele imperiale japoneze au cucerit Nanking-ul, capitala naționaliștilor chinezi.

A urmat un masacru, estimându-se că au fost uciși de către japonezi aproximativ 300.000 de chinezi în mai puțin de șase săptămâni. Evenimentul este minimalizat azi de Japonia, stârnind controverse nu doar politice între Beijing și Tokyo. În timpul războiului China a luptat singură împotriva Japoniei Imperiale, ocupația încetând abia în 1945 după capitularea Japoniei și încheierea astfel a celui de-al Doilea Război Mondial.

Amintim că recent SUA și Japonia au convenit să coopereze strâns în cazul unei eventuale ciocniri militare între China și Taiwan. Japonia a evitat, în mod tradiţional, să comenteze cu privire la potenţiale situaţii de urgenţă în Taiwan în relaţie cu China, iar poziţia sa rămâne 'de încurajare a dialogului pentru o soluţie paşnică la tensiunile din Strâmtoarea' Taiwan.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel