Israelul a testat cu succes sistemul naval de apărare antiaeriană C-Dome

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Israelul a informat pe 21 februarie că a testat cu succes un nou sistem naval de apărare antiaeriană, al cărui scop este să protejeze țara de amenințările venite din partea Iranului și a apropiaților săi în regiunea Orientului Mijlociu.

Sistemul a fost dezvoltat de către Organizația Israeliană de Apărare împotriva Rachetelor din Direcția de Cercetare și Dezvoltare în Apărare a Ministerului Apărării în colaborare cu Forțele de Apărare ale Israelului și Rafael Industry, a fost denumit C-Dome și reprezintă versiunea navală a Iron Dome.

C-Dome a fost instalat deja pe corveta Sa'ar 6 de ultimă generație, clasa Magen, destinată să protejeze coastele israeliene și resursele de gaze naturale offshore din bazinul mediteranean.

Potrivit Ministerului Apărării din Israel, în timpul testelor, au fost simulate o serie de amenințări, inclusiv lansarea de rachete de croazieră și drone. Ministrul Apărării, Benny Gantz, a apreciat  rezultatele testelor, subliniind că sistemele pe care Israelul le dezvoltă vor permite țării să se apere de sistemele de arme utilizate și actualizate constant de Teheran și aliații săi regionali.

"Continuăm să fim cu doi pași înaintea lor și vom continua să ne dezvoltăm și să ne îmbunătățim capacitățile pentru a menține superioritatea securității în regiune", a afirmat Gantz.

Luna trecută, pe 18 ianuarie, Ministerul Apărării al Israelului a anunțat că a finalizat cu succes un test al sistemului de apărare antirachetă Arrow 3 în afara atmosferei Pământului. În prezent, acel sistem reprezintă nivelul de vârf în rețeaua de apărare antirachetă cu mai multe niveluri a Israelului, care include o serie de alte sisteme concepute pentru a proteja Israelul de atacurile cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune.

Dezvoltat în cadrul unui program comun israeliano-american, Arrow 3 a fost conceput pentru a anihila rachetele balistice intercontinentale în afara atmosferei, distrugând obuze și focoase nucleare, biologice, chimice sau convenționale în apropierea locurilor de lansare.

În prezent, interceptoarele israeliene Arrow 2 și Arrow 3 sunt operaționale ca parte a unui sistem cu mai multe niveluri care vizează distrugerea rachetelor care se deplasează prin atmosferă și spațiu. Anul trecut, pe 18 februarie 2021, Israelul a anunțat că dezvoltă Arrow 4, un sistem de apărare antirachetă de ultimă generație.

Atât testul C-Dome, cât și testul Arrow 3 vin într-un moment de tensiuni care nu au fost niciodată complet dezamorsate. Pe 18 februarie, Hezbollah, grup paramilitar șiit libanez considerat un inamic al Israelului, a fost acuzat că a lansat o dronă în spațiul aerian israelian, fiind interceptată și doborâtă de forțele israeliene. O altă aeronavă fusese distrusă în ziua precedentă, pe 17 februarie. Hezbollah, la rândul său, a precizat că a lansat drona Hassan într-o misiune de recunoaștere de 40 de minute și că aceasta s-a întors apoi în Liban.

Israelul privește cu teamă negocierile aflate în desfășurare la Viena, care vizează restabilirea acordului nuclear iranian, cunoscut și sub numele de Planul de acțiune cuprinzător comun (JCPOA). Dacă se va ajunge la un acord, sancțiunile impuse anterior împotriva Teheranului ar putea fi ridicate, iar acest lucru, potrivit Israelului, i-ar permite să-și dezvolte programul nuclear și de rachete și să trimită fonduri milițiilor șiite pro-iraniene din Orientul Mijlociu, inclusiv Hezbollahului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel