Reuters scrie că germanii de la Diehl Defense intenționează să construiască cel puțin opt sisteme, un număr mai mult decât dublu față de cele 3-4 sisteme care vor fi gata în acest an.
Harald Buschek a declarat el reporterilor la o bază aeriană din Todendorf, aflată în nordul Germaniei, că se va crește substanțial și producția de rachete pentru IRIS-T. Producția de rachete este triplată în acest an și va fi dublată în continuare anul viitor.
Janes, una dintre companiile private care se ocupă cu colectarea de informații din surse deschise, dezvăluia că Germania a cumpărat înapoi din Suedia 200 de rachete IRIS-T SLS pentru a le furniza Ucrainei. Suedia va procura un nou lot de rachete IRIS-SLS pentru a le înlocui pe cele furnizate Ucrainei.
Astfel, dacă în anii precedenți vorbeam de producția unui număr de circa 70-80 de rachete, producția estimată pentru 2024 este de aproximativ 400 până la 500 de rachete.
”Distrugătorul de Kalibr”
Rachetă AIM-2000, IRIS-T / Foto: DefenseRomania
Germania a furnizat până acum două unități IRIS-T Ucrainei, unde sunt folosite în principal pentru a proteja Kievul împotriva atacurilor rusești cu rachete.
Berlinul s-a angajat să furnizeze încă șase unități IRIS-T Kievului și se așteaptă să primească primul dintre șase sisteme pentru propria sa Armată, în octombrie 2024.
Buschek a spus că Ucraina a doborât peste 110 ținte, majoritatea acestor rachete de croazieră, cum ar fi Kalibr, cu o rată de lovituri de aproape 100%.
Sistemul a contracarat cu succes un atac asupra Kievului de către un roi de 13 rachete de croazieră rusești la începutul anului, interceptând toate rachetele, a spus Buschek.
În micul oraș Todendorf, Berlinul va găzdui instruirea națiunilor partenere cu privire la sistemul modern de apărare antiaeriană IRIS-T, una dintre cele mai râvnite arme pe care Kievul le-a primit din Occident.
Asistența militară a Germaniei pentru Ucraina a depășit 7,4 miliarde de euro.
IRIS-T
Macheta sistemului IRIS-T (lansator, sistem de arme, centru de comandă, radar) / Foto: DefenseRomania
Având o rază de acțiune de aproximativ 40 de kilometri (25 mile) și o vedere de 360 de grade, sistemul IRIS-T SLM a fost folosit pentru a doborî rachetele de croazieră cu care Moscova a atacat centralele electrice și avioane, inclusiv drone Shahed fabricate de Iran.
Înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, doar câteva națiuni occidentale achiziționaseră sistemul, reflectând o tendință comună de după Războiul Rece de a reduce apărarea antiaeriană, deoarece principala amenințare a Rusiei era considerată de domeniul trecutului.
Acum, aliații NATO se străduiesc să comande IRIS-T pentru propriile lor armate, mai multe țări de pe flancul estic al NATO, cum ar fi Estonia și Letonia, așteaptă să semneze contracte în săptămânile următoare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News