Într-o discuție telefonică purtată miercuri seară, Rouhani a declarat că SUA s-a sustras de la obligațiile din cadrul acordului nuclear din 2015, cunoscut sub numele de Planul Complet de Acțiune (JCPOA), prin retragerea din acordul internațional.
„Din punctul de vedere al administrației, a parlamentului și oamenilor din Iran, atât timp cât sancțiunile sunt în vigoare, negocierea cu SUA nu are sens”, a spus el.
Rouhani a subliniat în continuarea celei de a treia etape a Iranului în reducerea angajamentelor sale JCPOA și a spus că Teheran este gata să revină la angajamente și că discuțiile dintre Iran și Grupul 5 + 1 (Rusia, China, SUA, Marea Britanie, Franța și Germania) se vor purta numai dacă sancțiunile sunt ridicate.
El a subliniat, de asemenea, că puterea JCPOA și securitatea tuturor căilor navigabile, inclusiv a Golfului Persic, sunt două obiective majore de care ar beneficia de toate țările, inclusiv statele membre ale Uniunii Europene și chiar Statele Unite.
Macron, la rândul său, s-a referit la intensele negocieri ale guvernului său cu SUA asupra Iranului și a spus că Parisul va continua eforturile pentru punerea în aplicare a acordului și ajungerea la o înțelegere. Președinții iranieni și francezi au convenit, de asemenea, să continue consultările pe această temă.
Iranul a trecut la îmbogățirea uraniului
Purtătorul de cuvânt al Organizației de Energie Atomică din Iran (AEOI) Behrouz Kamalvandi a dat sâmbătă noi detalii despre „al treilea pas” al țării în reducerea angajamentelor din cadrul JCPOA. În iulie, Iranul declarase cel de-al doilea pas pentru a-și reduce angajamentele prin ridicarea nivelului de îmbogățire a uraniului la peste 3,67 la sută.
Iranul susține că noile măsuri nu sunt concepute pentru a dăuna acordului nuclear, ci pentru a salva acordul prin crearea unui echilibru în angajamente.
Pe 14 iulie 2015 Iranul și Grupul 5 + 1 au ajuns la o concluzie asupra textului JCPOA. Acordul a intrat în vigoare în ianuarie 2016 și trebuia să pună capăt tuturor sancțiunilor impuse Iranului din pricina programului său nuclear, dar punerea în aplicare a acestuia a fost împiedicată de politicile SUA și de retragerea din acord.
La 8 mai 2018, președintele american Donald Trump și-a scos țara din acordul nuclear. În urma retragerii SUA, Iranul și părțile rămase au lansat discuții pentru salvarea acordului.
Cu toate acestea, eșecul UE de a asigura interesele economice ale Iranului a obligat Teheran să înceteze respectarea anumitor angajamente, inclusiv o creștere nelimitată a stocului de uraniu îmbogățit.
Kamalvandi a declarat recent că stocul de uraniu îmbogățit al țării a ajuns la 370 de kilograme.