Iranul condiționează respectarea acordului nuclear de ridicarea sancțiunilor impuse de SUA

DefenseRomania Team / 12 sep 2019 / 10:52

Președintele iranian, Hassan Rouhani, într-o convorbire telefonică cu omologul său francez Emmanuel Macron, a respins ca „lipsită de sens” noțiunea că Republica Islamică poate purta discuții cu administrația americană în timp ce sancțiunile economice sunt în vigoare, transmite agenția Tasnim.

Într-o discuție telefonică purtată miercuri seară, Rouhani a declarat că SUA s-a sustras de la obligațiile din cadrul acordului nuclear din 2015, cunoscut sub numele de Planul Complet de Acțiune (JCPOA), prin retragerea din acordul internațional.

„Din punctul de vedere al administrației, a parlamentului și oamenilor din Iran, atât timp cât sancțiunile sunt în vigoare, negocierea cu SUA nu are sens”, a spus el.

Rouhani a subliniat în continuarea celei de a treia etape a Iranului în reducerea angajamentelor sale JCPOA și a spus că Teheran este gata să revină la angajamente și că discuțiile dintre Iran și Grupul 5 + 1 (Rusia, China, SUA, Marea Britanie, Franța și Germania) se vor purta numai dacă sancțiunile sunt ridicate.

El a subliniat, de asemenea, că puterea JCPOA și securitatea tuturor căilor navigabile, inclusiv a Golfului Persic, sunt două obiective majore de care ar beneficia de toate țările, inclusiv statele membre ale Uniunii Europene și chiar Statele Unite.

Macron, la rândul său, s-a referit la intensele negocieri ale guvernului său cu SUA asupra Iranului și a spus că Parisul va continua eforturile pentru punerea în aplicare a acordului și ajungerea la o înțelegere. Președinții iranieni și francezi au convenit, de asemenea, să continue consultările pe această temă.

Iranul a trecut la îmbogățirea uraniului

 

Purtătorul de cuvânt al Organizației de Energie Atomică din Iran (AEOI) Behrouz Kamalvandi a dat sâmbătă noi detalii despre „al treilea pas” al țării în reducerea angajamentelor din cadrul JCPOA. În iulie, Iranul declarase cel de-al doilea pas pentru a-și reduce angajamentele prin ridicarea nivelului de îmbogățire a uraniului la peste 3,67 la sută.

Iranul susține că noile măsuri nu sunt concepute pentru a dăuna acordului nuclear, ci pentru a salva acordul prin crearea unui echilibru în angajamente.

Pe 14 iulie 2015 Iranul și Grupul 5 + 1  au ajuns la o concluzie asupra textului JCPOA. Acordul a intrat în vigoare în ianuarie 2016 și trebuia să pună capăt tuturor sancțiunilor impuse Iranului din pricina programului său nuclear, dar punerea în aplicare a acestuia a fost împiedicată de politicile SUA și de retragerea din acord.

La 8 mai 2018, președintele american Donald Trump și-a scos țara din acordul nuclear. În urma retragerii SUA, Iranul și părțile rămase au lansat discuții pentru salvarea acordului.

Cu toate acestea, eșecul UE de a asigura interesele economice ale Iranului a obligat Teheran să înceteze respectarea anumitor angajamente, inclusiv o creștere nelimitată a stocului de uraniu îmbogățit.

Kamalvandi a declarat recent că stocul de uraniu îmbogățit al țării a ajuns la 370 de kilograme.

Vezi și: Dosarul nuclear iranian: Franţa, Marea Britanie şi Germania îndeamnă la oprirea escaladării tensiunilor

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy