Dosarul nuclear iranian: Franţa, Marea Britanie şi Germania îndeamnă la oprirea escaladării tensiunilor

S.I. Catalin |
Data publicării:

Franţa, Regatul Unit şi Germania, cei trei semnatari europeni ai Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian (JCPoA), au îndemnat duminică - într-un comunicat comun - la ”oprirea escaladării tensiunilor şi reluatrea dialogului”, relatează AFP.

,,Suntem îngrijorate de riscul ca acordul din 2015 să fie reziliat, sub presiunile sancţiunilor impuse de SUA şi în urma deciziei Iranului de a nu mai aplica mai multe dintre dispoziţiile centrale ale acordului", notează Parisul, Londra şi Berlinul.

,,Ţările noastre sunt profund îngrijorate de atacurile la care am asistat în Golful Persic şi dincolo de el, precum şi de deteriorarea securităţii în regiune. Credem că a venit momentul să acţionăm în mod responsabil şi să căutăm mijloace pentru a opri escaladarea tensiunilor şi a relua dialogul", se spune în comunicat.

Pentru Franţa, Marea Britanie şi Germania, "riscurile sunt atât de importante încât este necesar ca toate părţile implicate să ia o pauză şi să ia în calcul consecinţele posibile ale acţiunilor lor".

Iranul a decis în mai, la un an după retragerea unilaterală a SUA din acordul internaţional din 2015 menit să limiteze programul său nuclear, să nu mai plafoneze rezervele sale de apă grea şi uraniu îmbogăţit. După aceasta, Washingtonul a impus noi sancţiuni împotriva mai multor sectoare ale economiei iraniene.

Teheranul a anunţat la 8 iulie că produce deja uraniu îmbogăţit la nivelul de cel puţin 4,5%, un nivel interzis de acord.

,,În timp ce noi continuăm să susţinem acordul, continuarea lui depinde de respectarea deplină de către Iran a obligaţiilor sale", au atenţionat duminică cele trei ţări europene, pentru care "semnale de bunăvoinţă sunt necesare de urgenţă din partea tuturor părţilor".

Acordul din 2015 a fost semnat de Marea Britanie, Germania, Franţa, Uniunea Europeană, SUA, Iran, China şi Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel