Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: cs.usfca.edu via Antena 3
Sursă foto: cs.usfca.edu via Antena 3

Ion Mihai Pacepa a fost cel care i-a aplicat una din cele mai dure lovituri lui Nicolae Ceaușescu, atât pe plan extern, cât și pe plan intern, după ce a dezertat în SUA în 1978.

Pe data de 14 februarie 2021, la vârsta de 92 de ani, Ion Mihai Pacepa a murit în Statele Unite ale Americii.

Ioan Mihai Pacepa s-a născut pe 28 octombrie 1928 iar la finalul anilor 1940, după ce și-a terminat studiile în București, orașul unde s-a născut, a fost racolat de Securitate în care a ajuns ofițer.

Pacepa a fost unul din oamenii cei mai de încredere ai lui Nicolae Ceaușescu și, totodată, a fost cel care i-a dat una din cele mai mari lovituri dictatorului român. 

 

Fuga lui Pacepa l-a paralizat pe Ceaușescu. După ce și-a revenit din șoc, dictatorul avea să schimbe din temelii sistemul

 

În vara anului 1978, Nicolae Ceaușescu era la apogeul puterii sale. Politica sa internă era tot mai rigidă, dar nimic nu îi amenința puterea, chiar în contextul în care minerii din Valea Jiului s-au revoltat cu un an mai devreme.

Pe plan extern, înainte de fuga lui Pacepa, Ceaușescu făcuse o vizită triumfală la Londra, unde a fost plimbat în caleașcă alături de Regina Elisabeta a II-a. 

Potrivit reputatului istoric Adrian Cioroianu, sub acoperirea de specialist economic, Ion Mihai Pacepa a ajuns în 1956 să fie adjunct a misiunii Române în RFG. În realitate, el era acolo șeful rezidenței de spionaj a României. În 1966, Pacepa a devenit adjunct a temutei DIE - Direcția de Informații Externe.

În primăvara lui 1972, Pacepa devine consilierul lui Nicolae Ceaușescu pentru securitate națională și, totodată, prim-adjunct al șefului Direcției de Informații Externe. Pacepa era la momentul respectiv și secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne cu gradul de general-locotenent.

Dar, pe cât de mare era încrederea dictatorului Nicolae Ceaușescu în Pacepa, pe atât de mare a fost șocul când, pe data de 24 iulie 1978, aflat în Germania la Bonn (n.a. - capitala provizorie a RFG), Pacepa a cerut azil SUA.

Iar șocul pentru Ceaușescu a fost unul uriaș. Dictatorul a rămas întâi perplex, ca mai apoi să reacționeze schimbând din temelii sistemul, dar mai ales personalul Securității externe a Republicii Socialiste Române.

Așa cum subliniază și Adrian Cioroianu, „Pacepa a fost cel mai galonat defector din serviciile secrete românești și unul din cei mai importanți din întreg spionajul est-european”.

 

Enigmele și misterele fugii lui Pacepa

 

Enigmele fugii generalului Ion Mihai Pacepa rămân numeroase. Există ipoteza cum că motivul prezenței sale la Bonn în iulie 1978 era un mesaj secret din partea lui Ceaușescu pentru cancelarul german Helmut Schmidt. O altă teorie precizează că Pacepa ar fi avut în servieta sa câteva milioane de dolari pentru un contract discret între statul român și o firmă germană.

Cert e că din punct de vedere politic, după căderea regimului comunist în 1989, persoana generalului Ion Mihai Pacepa a fost reabilitată.

În legătură cu Ion Mihai Pacepa, există câteva detalii care au fost mai puțin discutate și pe care Adrian Cioroianu le semnalează: În primul rând volumul pe care Pacepa l-a publicat în SUA sub titlul „Orizonturi roșii” era mai degrabă un pamflet. Spre exemplu Pacepa spunea că costumul pe care Ceaușescu îl purta peste zi era ars seara și acuza implicarea regimului în traficul de droguri. Aceste informații nu au fost confirmate de cercetarea istorică. Însă printre „picanteriile” acestea, volumul aduce multe detalii interesante cu privire la viața politică a regimului. 

„Este adevărat că Ion Mihai Pacepa a compromis foarte mult imaginea internă și externă a lui Nicolae Ceaușescu, dar la fel de adevărat e că detaliile oferite în cartea sa sunt deseori subiective și caricaturale”, precizează Adrian Cioroianu.

 

Ascensiunea Elenei Ceaușescu are legătură directă cu fuga lui Ion Mihai Pacepa

 

Istoricul subliniază că după dezamăgirea enormă produsă de Ion Mihai Pacepa în 1978, Nicolae Ceaușescu a devenit extrem de bănuitor cu cei din jurul său și a ajuns să aibă încredere aproape numai în Elena Ceaușescu.

După ce a dezertat în 1978, regimul lui Ceaușescu l-a condamnat de două ori la moarte pe Ion Mihai Pacepa pentru înaltă trădare. O recompensă de două milioane de dolari a fost pusă pe capul său. Ca răspuns la solicitarea Bucureștiului, Yasser Arafat și Muamar al-Gaddafi au pus și ei o recompensă de un milion de dolari pentru asasinarea lui Pacepa în SUA.

„Pe termen lung fuga lui Pacepa a dus la șubrezirea regimului comunist a lui Ceaușescu, dar pe termen scurt defectarea lui Pacepa a sporit puterea politică a Elenei Ceaușescu”, mai adaugă Adrian Cioroianu.

Sursă test: 5 minute de istorie: Fuga generalului Pacepa din anul 1978, material video prezentat la TVR și publicat de istoricul Adrian Cioroianu

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel