Iohannis: R. Moldova, cea mai afectată țară din regiune de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Este crucial să menținem angajamentul pentru cei doi parteneri

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele României Klaus Iohannis, sursă foto: Administrația Prezidențială
Președintele României Klaus Iohannis, sursă foto: Administrația Prezidențială

Șeful statului a prezentat, la întâlnirea cu ambasadorii acreditați în România, obiectivele președinției pentru 2024.

Klaus Iohanis a punctat provocările fără precedent de la granița României, marcată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Situația rămâne foarte complicată, cu o serie întreagă de evoluții negative ce se pot petrece în următoarea perioadă, inclusiv în privința stabilității Republicii Moldova.

De asemenea, în ceea ce privește evoluțiile din Orientul Mijlociu, România solicită respectarea strictă a dreptului internațional, inclusiv a dreptului internațional umanitar, acordând ajutor umanitar civililor din Gaza. Singura variantă viabilă rămâne soluția celor două state, cu respectarea atât a aspirațiilor legitime ale poporului palestinian, cât și a dreptului la securitate al Statului Israel.

Prezentăm cele mai importante elemente din discursul președintelui:

 

Datorită eforturilor noastre intense, peste 33 de milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat teritoriul României, reprezentând peste 60% din produsele care au fost transportate prin Culoarele Solidarității ale Uniunii Europene.

Numai Ucraina poate decide momentul, parametrii și modul în care se vor desfășura eventuale negocieri de pace.

La nivel regional, european, dar și global, este imperativ să menținem angajamentul ferm pentru Ucraina.

Republica Moldova a resimțit cel mai mult impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar și al acțiunilor hibride ruse pentru destabilizarea sa. Autoritățile de la Chișinău au avut resurse interne limitate pentru a gestiona crizele suprapuse, dar au acționat însă energic.

Foto: Klaus Iohannis, președintele României și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, în timpul unei vizite efectuate la București de către Maia Sandu în vara anului 2022. Sursa: Administrația Prezidențială a României

România este și va fi alături de cele două state și în procesul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Este crucial ca Republica Moldova și Ucraina să primească în continuare sprijin financiar și expertiză pentru consolidarea instituțională și a mediului de investiții.

Prin deciziile luate la Summitul de la Vilnius, România beneficiază de cel mai înalt grad de apărare și protecție de până acum.

Pentru România, la Summitul de la Washington, prioritatea va fi reprezentată de continuarea implementării depline a măsurilor de adaptare și reasigurare, precum și de consolidarea posturii de apărare pe Flancul Estic, mai ales la Marea Neagră.

Vom continua coordonarea strânsă cu aliații, în special cu Statele Unite și Franța, pentru asigurarea apărării întărite.

De asemenea, vom continua să valorificăm acțiunea noastră în Formatul București 9.

Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii. Sunt convins că acțiunea noastră comună va continua, cu efecte pozitive, tangibile pentru securitatea, reziliența, prosperitatea și conectivitatea zonei Mării Negre.

România se va implica activ în dialogul european privind conturarea viitoarei Agende Strategice europene.

Îmi exprim speranța că România își va putea spori curând contribuția ca stat membru Schengen inclusiv prin aderarea cu frontierele terestre, un prim pas pozitiv fiind decizia de aplicare a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie a acestui an.

Inițiativa celor Trei Mări continuă să aibă un potențial remarcabil, amplificat de actualul context geopolitic. Succesul Summitului de la București de anul trecut, când am reușit includerea Greciei ca stat membru și acordarea calității de state participante asociate Ucrainei și Republicii Moldova, a confirmat menirea Inițiativei de a agrega eforturile de dezvoltare a infrastructurii de transport, energetice și digitale pe axa Nord-Sud.

Vom rămâne vigilenți în fața curentelor extremiste și nu vom permite afectarea sistemului nostru de valori și a principiilor de bază ale societății noastre.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel