În baza acestui program, România va fi dotată cu 7 UAV-uri, contractul fiind estimat la aproximativ 300 de milioane de euro.
Autoritatea contractantă care organizează şi derulează procedura specifică este Ministerul Apărării Naţionale - Direcţia generală pentru armamente, prin Compania Naţională „Romtehnica“ - S.A.
Amintim că în programul de înzestrare cu drone au existat două oferte, ambele de la companii din Israel. E vorba despre companiile Elbit Systems cu Hermes 450 și Israel Aerospace Industries (IAI) cu Tactical Heron. În faza a II-a a programului a fost admisă doar Elbit. Se pare că UAV-ul propus de către cei de la IAI nu a reușit să îndeplinească cerințele României.
Programul de înzestrare cu drone pentru Armata României e pe ultima sută de metri
Potrivit informațiilor obținute pe surse de DefenseRomania, în momentul de față s-a încheiat și faza a II-a. Ne aflăm se pare în cele 45 de zile premergătoare semnării acordului, conform procedurii de achiziție.
Elbit Systems, singurul competitor care a trecut de faza I și căruia i s-a cerut ofertă în faza a II-a, are soluții Hermes 450 și Watchkeeper.
Se pare că gigantul Elbit a răspuns ultimelor clarificări cerute în legătură cu oferta sa finală.
Astfel, în următoarele zile ar trebui ca acest acord să se finalizeze.
Programul de UAV-uri vine ca o completare necesară achiziționării de avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon.
România a achiziționat o primă escadrilă formată din 17 avioane F-16 Fighting Falcon din Portugalia. Ulterior, țara noastră a cumpărat 32 de avioane pentru 345 de milioane de euro, la care se adaugă pachetul logistic de 100 de milioane de euro. În medie, doar prețul unei aeronave a costat cam 11 milioane de euro. Toate cele trei escadrile sunt second hand și au ca scop tranziția spre F-35 Lightning II.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News