Investigația Bellingcat dezvăluie cine sunt inginerii din spatele atacurilor cu rachete care terorizează Ucraina

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Coincidență sau nu, după ce o anchetă jurnalistică a Bellingcat, The Insider și Der Spiegel a făcut publice, pe 24 octombrie, numele celor care programau traiectoriile rachetelor rusești de croazieră, bombardamentele rusești cu aceste tipuri de arme s-au redus considerabil.

Șeful Bellingcat, Hristo Grozev, într-un interviu pentru postul ucrainean Radio NV, a explicat cum au găsit numele inginerilor care direcționează rachete către Ucraina.

Potrivit lui Grozev, echipa de investigații a încercat inițial să afle dacă este posibil să se introducă, pur și simplu, coordonatele țintelor în rachete, dar s-a dovedit că acest lucru este imposibil, iar cei care programează racheta trebuie să simuleze întregul traseu de zbor.

„Prin urmare, am început să căutăm acești oameni, realizând că rolul lor în acest război este foarte important și că, probabil, mai devreme sau mai târziu vor fi implicați într-o crimă de război, așa cum, cel mai probabil, s-a dovedit acum”, a explicat Grozev.

Investigatorii și-au început căutarea printre absolvenții institutelor care se ocupă de spațiu și rachete strategice.

„Există două astfel de academii în Rusia, lângă Moscova și lângă Sankt Petersburg. Am început să verificăm sute și mii de absolvenți, ce fac ei acum. Și în mulți dintre boții rusești din Telegram, am putut descoperi că unii dintre ei lucrează în acest centru de calcul (Centrul Principal de Calcul al Forțelor Armate ruse – nota autorului) și, în același timp, toți sunt înregistrați la Znamenka, 9. Acesta este cartierul general al armatei ruse”, a precizat șeful Bellingcat.

„Am început să săpăm din ce în ce mai adânc, l-am găsit pe șeful acestei organizații, numerele de telefon ale acestuia și desfășurătoarele de convorbiri. În desfășurătoare, am văzut că primește apeluri de la un anumit număr, aproape întotdeauna când sunt sosiri mari de rachete strategice de înaltă precizie în Ucraina. Am făcut acest lucru, pur și simplu, corelând apelurile sale în momentele de sosire cunoscute de noi ”, a spus Grozev.

Drept urmare, a fost posibil să „calculeze toți acești angajați, ingineri destul de tineri, care au comunicat cu el exact în acele momente când, aceste rachete au decolat câteva ore mai târziu sau a doua zi dimineață”, a explicat șeful Bellingcat.

Potrivit acestuia, anchetatorii au acordat în primul rând atenție discuțiilor de pe timp de noapte sau de duminica, acestea legându-i de atacurile cu rachete.

Bellingcat, The Insider și Der Spiegel au publicat identitatea inginerilor ruși care programează traiectoria rachetelor de croazieră care au lovit ținte civile în Ucraina și erau implicați astfel, în uciderea civililor ucraineni.

Pentru a-i afla pe cei implicați, investigatorii de la cele trei publicații au analizat metadatele apelurilor telefonice ale șefului Centrului Principal de Calcul al Forțelor Armate ruse, generalul-maior Robert Baranov.

Metadatele au arătat că de fiecare dată, înainte de lansarea rachetelor de croazieră acesta primește apeluri de la un număr care, aparține colonelului Igor Bagniuk - comandantul direct al unității de ghidare a rachetelor. El, la rândul său, comunică în mod regulat cu peste 20 de tineri ingineri militari și specialiști IT, împărțiți pe trei echipe în funcție de tipul de rachetă de care se ocupă – Kalibr (lansată de pe mijloace navale), R-500 (sistemul de rachete sol-sol Iskander-M) și Kh-101 (lansată de pe bombardierele strategice).

Un fapt interesant remarcat de jurnaliștii de investigații de la cele trei publicații este că seria de atacuri cu rachete care a debutat pe 10 octombrie a fost precedată de o intensificare a convorbirilor telefonice începând cu 2 octombrie și atingând vârful pe 9 octombrie.

Astfel, explozia din 8 octombrie de pe podul de peste Strâmtoarea Kerci nu este neapărat legată de campania de atacuri cu rachete declanșate pe 10 octombrie, rușii programând-o de fapt de la începutul lunii.

Aceeași teză, că atacurile au fost programate de la începutul lunii și n-au legătură cu explozia de pe podul Kerci, a fost susținută și de Serviciul de Informații al Ministerului ucrainean al Apărării.

Se pare că mutarea zonei de lansare a rachetelor Kh-101 din zona caspică în Regiunea Rostov a necesitat un efort de reprogramare a traiectoriilor de aproximativ o săptămână – un interval de timp destul de mare pentru o perioadă de război, când viteza de execuție este un element important al acțiunilor de luptă.

Forțele Armate ucrainene au informat mai demult, că rușii schimbă permanent traseele rachetelor de croazieră pentru a le face cât mai dificil de descoperit, dar din 24 februarie și până pe 10 octombrie, deja învățaseră și cunoșteau toate traiectoriile folosite de ruși, iar gradul de neutralizare a rachetelor de croazieră ajunsese unul ridicat și genera costuri inacceptabile pentru ruși în producția rachetelor de croazieră.

Rușii au reușit să-i surprindă pe ucraineni prin mutarea în regiunea Rostov a zonei de lansare a rachetelor Kh-101, dar acum după ce s-a aflat identitatea echipei de programare a traiectoriilor s-ar putea să fie nevoiți să facă o nouă reajustare, care o să-i coste, în primul rând, timp.

În funcție de orele de convorbire identificate de jurnaliștii de investigații de la cele trei publicații, corelat cu alte date și evenimente, poate aflăm și motivația rușilor de ataca obiectivele civile ucrainene, cu rachete de înaltă precizie și mare putere.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel