Invazia din Ucraina, o gaură neagră pentru Kremlin. Geoană: Rusia consumă enorm dar are încă resurse. ”2023 - un an în care conflictul probabil că va continua”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Secretarul General adjunct al Alianței Nord Atlantice Mircea Geoană, martie 2022 / captură video
Secretarul General adjunct al Alianței Nord Atlantice Mircea Geoană, martie 2022 / captură video

Secretarul General adjunct al Alianței Nord Atlantice Mircea Geoană a deschis ședința Comitetului militar al NATO, structura care reunește toți şefii militari ai apărării din statele NATO, care se desfășoară pe 18 și 19 ianuarie, la Bruxelles. Geoană a subliniat că prezența sa la reuniunea Comitetului militar asigură coordonarea între palierul politic și cel militar al Alianței. ”Întâlnirea şefilor apărării, a şefilor marilor State Majore din ţările NATO este, evident, foarte importantă. Un prim subiect este continuarea sprijinului pentru Ucraina”. 

La aproape 11 luni de la începerea invaziei neprovocate a Federației Ruse în Ucraina, țara condusă de președintele rus Vladimir Putin se găsește într-o semi-izolare internațională, cu doar trei actori statali majori (China, India și Turcia) care nu au impus Moscovei sancțiuni economice.

În același timp, Kremlinul nu a reușit să-și atingă niciun obiectiv major, cu excepția legăturii terestre între Rusia și peninsula Crimeea.

Costurile (economice, materiale, umane) pentru ruși au fost enorme, aspect remarcat și de către secretarul general al NATO Mircea Geoană, în cadrul unui interviu acordat la Antena 3.

Foto: Генеральний штаб ЗСУ - General Staff of the Armed Forces of Ukraine

”Avem aproape un an de zile, pe 24 februarie se va împlini un an de la declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Vedem de ambele părţi şi mobilizare suplimentară din partea Rusiei, 200.000 de noi recruţi se află acum în perioada de antrenament. 

Ruşii au pierdut, într-un an de război aproape, zeci mii de oameni, oameni tineri, oameni în putere. Un milion de ruşi au părăsit ţara de frica recrutării în armată, 2.000 de tancuri ruseşti distruse (...) Este efectiv un război fără noimă şi pe care sperăm din toată inima ca cei care l-au început, Federaţia Rusă şi conducerea de la Kremlin, să-l stopeze”, explică Geoană.

 

”Anticipăm un an 2023 în care acest conflict probabil că va continua”

 

Secretarul General adjunct al Alianței Nord Atlantice Mircea Geoană / NATO facebook

În același timp, Putin s-a înșelat și în privința reacției Occidentului. Președintele rus anticipa un răspuns al europenilor de tipul ”Georgia-2008/Crimeea-2014”, cu luări de poziții fără niciun fel de impact real asupra Rusiei.

”Vedem şi din partea cealaltă, către Ucraina, aliaţii şi partenerii noştri continuă să furnizeze echipamente în funcţie de nevoia pe care o anticipăm pentru acest război.

Nu putem spune cât va dura acest război, dar putem să spunem că 2023 va fi, în continuare, un an în care cele două părţi par să fie departe de a-şi fi consuma resursele şi care ne fac să anticipăm un an 2023 în care acest conflict probabil că va continua”, preconizează Mircea Geoană.

”Rusia consumă cam 20.000 de piese de muniţie de artilerie pe zi. Este un cost foarte, foarte mare, de aceea vrem să fim foarte deschişi, spunând că acest conflict probabil că va continua”, mai spune Geoană.

 

Soluția pentru o ”pace durabilă şi justă” în Ucraina 

 

Sprijinul militar și financiar al Occidentului pentru Ucraina constituie baza unei păci corecte, mai spune Geoană.

”Vom continua să sprijinim Ucraina, pentru a ajunge la o pace durabilă şi justă. Şi ceea ce vom face în continuare pentru Ucraina este exact în această direcţie, să putem să-i ajutăm ca pe terenul şi pe câmpul de bătălie să ajungă la condiţii acceptabile şi care să permită o pace justă şi durabilă.

 

Energia, o armă tot mai slabă pentru Putin

 

”Vreau să mai spun ceva ce am discutat la NATO şi îi preocupă foarte mult şi pe români şi pe cetăţenii din ţările NATO.

Vorbim foarte mult de securitate energetică şi, într-un fel, trebuie să vedem că această perioadă produce o transformare formidabilă a modelului economic şi al sistemului energetic din ţările NATO. Dacă înainte de război Europa importa 45% din gaz de la ruşi, astăzi s-a ajuns la 10% şi este o veste bună. Şi poate că şi vremea mai călduroasă a ajutat, că suntem acum cu 70% mai jos cu preţul la gazul natural decât în august când a fost acel vârf. Sperăm ca asta să conducă şi la o reducere a inflaţiei, la costuri sociale cât mai mici şi să găsim şi formule de a scăpa de această încercuire energetică pe care Rusia a avut-o şi în jurul României”, concluzionează secretarul general al Alianței Nord Atlantice. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel