FCAS la răscruce: Între problemele interne și presiunea SUA, proiectele militare europene de top bat pasul pe loc

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
FCAS (Future Combat Air System)
FCAS (Future Combat Air System)

Impasul în care se află proiectul european FCAS (Future Combat Aircraft System) privind dezvoltarea aeronavei de luptă de generația a șasea ar putea fi depășit până la sfârșitul lunii august, după cum rezultă în urma întâlnirii de joi, 24 iulie, dintre cancelarul german Friedrich Merz și președintele francez Emmanuel Macron.

Potrivit reprezentantului oficial al guvernului german, Stefan Kornelius, în timpul întâlnirii de la Berlin, Merz și Macron au cerut miniștrilor Apărării din țările lor să evalueze „perspectivele realiste pentru o colaborare ulterioară în cadrul proiectului FCAS și să prezinte propuneri pentru soluționarea conflictelor existente în acest sens”.

O reuniune comună a guvernelor francez și german este programată să aibă loc la Toulon, Franța, în perioada 28- 29 august, iar disputa privind proiectul FCAS ar trebui rezolvată până la această dată, potrivit surselor germane.

Germania se așteaptă ca partenerul francez „să respecte acordurile existente”, potrivit cărora compania franceză Dassault, Airbus Deutschland și compania spaniolă Indra ar trebui să participe la proiect într-o cotă egală de o treime.

Clarificările sunt necesare după ce în mass-media au apărut recent informații potrivit cărora Dassault dorește să își mărească cota de participare la proiect până la 80%, ceea ce Germania consideră inacceptabil.

Sistemul FCAS este planificat să fie finalizat până în 2040. Această aeronavă de luptă, capabilă să zboare în colaborare cu drone de cercetare și de atac, este destinată să înlocuiască avionul de luptă european Eurofighter.

 

Cu ce drone va colabora în aer FCAS

 

Deocamdată, proiectul nu prevede cerințe pentru viitoarele drone colaborative vizate, însă americanii de la General Atomics s-au grăbit să nu lase prea mult loc europenilor pentru dezvoltarea propriilor sisteme și au venit deja cu oferta propriului CCA (Collaborative Combat Aircraft).

Compania americană propune deja livrarea rapidă a unui avion de luptă colaborativ destinat Europei - bazat pe o platformă americană asamblată în Europa, cu sisteme de misiune europene - prin acțiunea comună a filialelor sale aerospațiale independente din SUA și Germania.

Noua aeronavă este derivată din prototipul YFQ-42A al Air Force aflat în prezent în teste la sol și programat pentru primul zbor la sfârșitul acestei veri, proiectat și construit de General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI) în San Diego, California.

„Națiunile europene sunt aliați esențiali și de neînlocuit pentru Statele Unite și compania noastră”, a declarat Linden Blue, CEO al GA-ASI. „Vom furniza o bază de aeronave mature, deja avansată în dezvoltarea sa și vom aștepta cu nerăbdare parteneriate naționale germane și europene pentru a aduce aceste aeronave în funcțiune în forțele aeriene europene și NATO, pe măsură ce continentul dezvoltă o nouă generație de sisteme de apărare extrem de capabile.”

Foarte probabil, oferta americanilor va fi făcută în scurt timp și britanicilor de la BAE Systems, care s-au asociat cu parteneri din industria militară din Italia și Japonia în proiectul european GCAP (Global Combat Air Programme), care face concurență programului FCAS în înlocuirea viitoare a Eurofighterului.

Compania americană, renumită pentru dronele sale MALE și multirol Avenger, EagleEye, Gray Eagle, Lynx, Predator, Reaper, Sea/Sky Guardian, reprezintă un concurent extrem de puternic pentru orice proiect european dorit pe acest segment de piață.

Accesul său pe piața europeană este ușurat atât de deținerea unor facilități de construcție în Europa și de existența colaborărilor cu țările europene în cadrul NATO sau individual, cât și de multiplele divergențe dintre statele europene pe proiecte autohtone similare, cum este cel denumit Eurodrona din care Franța a anunțat recent că intenționează să se retragă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel