Inteligența artificială va planifica un bombardament real cu muniție de război

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Sisteme HIMARS
Sisteme HIMARS

Într-o inițiativă neobișnuită, de jos în sus (de la eșalon inferior către eșalon superior), Corpul 18 Aeropurtat din cadrul Forțelor Terestre ale SUA (US Army)  a început să-și dezvolte propriul său sistem de identificare și evaluare a țintelor (targeting system) bazat pe inteligență artificială. Subliniind valoarea noii capabilități, șeful artileriei Corpului 18 Aeropurtat, colonel Joe O’Callaghan, a declarat că, nu va merge la război fără ea.

În prima săptămână din luna martie, Corpul 18 Aeropurtat va fi gazda unui exercițiu experimental cu trageri de luptă, în care inteligența artificială va fi folosită pentru a crea și pune la dispoziția mai multor structuri, o bază de date cu informații despre ținte (targeting data). Informațiile vor fi oferite atât avioanelor de luptă F-35 și A-10 din Infanteria Marină, respectiv Forțele Aeriene, cât și lansatoarelor de rachete HIMARS ale Corpul 18 Aeropurtat. În exercițiu vor fi folosite și capabilitățile unor sateliți comerciali.

Sistemul bazat pe AI, care se testează în exercițiu, este dezvoltat în mare parte chiar de Corpul 18 Aeropurtat. Potrivit lui O’Callaghan, sistemul este deja suficient de matur pentru a permite corpului să lovească mai multe ținte, mai rapid decât oricând și oriunde s-ar afla în misiune.

„AI cu care lucrăm astăzi, este gata acum. Este gata să lupte în seara asta și o vom duce cu noi înainte”, a declarat O'Callaghan într-un interviu pentru publicația Breaking Defense. Este legat de ceea ce el a numit „rețeaua nou-născută JADC2”, care conectează senzorii de la sol, din aer și din spațiu, ai mai multor servicii. Rețeaua JADC2 (Joint All-Domain Command & Control - comanda și controlul întrunite pentru toate domeniile) reprezintă o prioritate de top a Pentagonului.

Astfel de jocuri de luptă, bazate pe AI, sunt din ce în ce mai frecvente în pregătirea militarilor, conform  Breaking Defense. Dar, ceea ce este neobișnuit în acest exercițiu al Corpului 18 Aeropurtat, este faptul că un stat major de nivel corp de armată - eșalon de trei stele, joacă un rol atât de important, demonstrând că inteligența artificială a depășit nivelul tactic (de la pluton până la divizie) și a ajuns la eșaloanele operative (corpuri de armată și armate).

Cum schimbă noile tehnologii, tactici și relații modul în care luptă Corpul 18 Aeropurtat? ”Primul lucru pe care l-ai observa ... este mult mai rapid”, a precizat O'Callaghan. ”În trecut, am stabilit orizonturi de 24, 48 și 72 de ore” pentru a planifica bombardamentele, folosind mecanisme tradiționale de coordonare, cum ar fi Air Tasking Order (ATO), cu care se gestionează sprijinul aerian, și Fire Support Coordination Line (FSCL), cu care se planifică lovirea, atât a țintelor aflate la distanță mică de către artileria terestră, cât și a țintelor de la distanță mare prin folosirea aviației și a altor mijloace. Dar, viteza AI este prea mare pentru ciclul ATO, a spus O'Callaghan, iar raza de acțiune a noilor rachete aflate în curs de dezvoltare ale Forțelor Terestre va fi prea lungă pentru ca FSCL să împartă ordonat câmpul de luptă.

De asemenea, AI, nu doar ajută la identificarea potențialelor ținte, ci și la evaluarea unor aspecte cum ar fi: modul în care luptă inamicul, importanța diferitelor ținte, dacă valoarea țintei merită întrebuințarea de arme ghidate de înaltă precizie, „rafinate” dar costisitoare. Poate chiar ajuta oamenii să cântărească dacă o anumită țintă ar trebui distrusă”, a detaliat colonelul O’Callaghan.

AI permite, inclusiv, folosirea datelor care, la un moment dat au fost considerate nefolositoare și ignorate. De exemplu, având în vedere capacitatea AI de a analiza un volum foarte mare de date, vor fi trase concluzii și din rapoartelele așa-zis ”negative”, în care se menționează că inamicul nu a fost observat.

Este un mod nou de a privi câmpul de luptă, făcut posibil de AI. ”Are loc o schimbare culturală în armată, [pentru a deveni] o forță a datelor”, a concluzionat O'Callaghan.

Comentariul autorului: Sistemul de identificare și evaluare a țintelor (targeting system) bazat pe inteligență artificială, construit de Corpul 18 Aeropurtat, face parte din proiectul ”Maven”, care a fost început în 2017. Proiectul este în responsabilitatea Echipei pentru Război Algoritmic (Algorithmic Warfare Task Force) a Pentagonului.

”Maven” a fost conceput pentru a sorta, prin procedee de învățare automată, uriașa cantitate de informații de supraveghere și recunoaștere (ISR) generate de platformele Departamentului Apărării (DoD) și Comunității de informații. Inițial, proiectul a fost puțin controversat, compania Google renunțând la efort în 2018, iar comandantul Comandamentului de Luptă Aeriană, generalul Mike Holmes, precizând că proiectul nu este suficient de pregătit pentru lansare.

”Cheia este păstrarea datelor, astfel încât acestea să fie descoperite de algoritmi de analiză, care sunt capabili să evalueze dacă vor fi extrase și folosite în diferite misiuni, iar apoi datele să fie trimise către mașină [inteligența artificială], fără a fi nevoie ca oamenii să se afle în buclă. Și, bineînțeles pe asta s-a concentrat Proiectul Maven, algoritmii”, a declarat în iunie 2020, fostul șef al achizițiilor Forțelor Aeriene, Will Roper.

Cel mai important progres în Proiectul ”Maven” a fost înregistrat de Forțele Aeriene, care au construit  Sistemul de Management al Bătăliei Avansate (Advanced Battle Management System - ABMS). Acesta include componentele: cloudONE pentru stocarea, procesarea și accesarea datelor la distanță; platformONE pentru construirea software-ului în siguranță; dataONE biblioteca; deviceONE care permite accesul securizat de la distanță la datele clasificate.

Zilele trecute (22 – 24 februarie), Forțele Aeriene ale SUA din Europa și Africa au desfășurat un exercițiu multinațional demonstrativ JADC2, la care au mai participat elemente din US Navy și US Army dislocate în Europa, precum și din Forțele Aeriene ale Marii Britanii, Olandei și Poloniei. ”Vom demonstra capabilitățile JADC2 pentru scenarii de targeting și apărare aeriană”, a declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul Forțelor Aeriene americane din Europa și Africa.

Un test premergător important, pentru exercițiul demonstrativ din 22 – 24 februarie, a fost executat de forțele americane în Marea Neagră, pe 14 ianuarie. Atunci, o forță combinată, compusă din aeronave F-16, avioane de cercetare, trupe cu destinație specială, artilerie cu bătaie mare (HIMARS) și subunități de apărare antiaeriană, au executat un exercițiu de identificare, selectare și lovire ținte. În exercițiu au fost implicate și F-16 ale României, care au executat misiuni de protecție a forței de lovire.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel