Ce încetinește ofensiva Ucrainei. De la „linia Surovikin” la dronele Lancet, rușii s-au adaptat dar au o problemă: Sunt împrăștiați de-a lungul unei linii de front de 1.000 de km

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militar rus în timpul exercițiilor premergătoare invaziei din Ucraina / foto: ministerul rus al apărării, facebook
Militar rus în timpul exercițiilor premergătoare invaziei din Ucraina / foto: ministerul rus al apărării, facebook

La o lună după începerea contraofensivei Ucrainei, forțele de la Kiev își continuă ofensiva, inclusiv încercările de a recuceri Bahmutul. În ciuda tulburărilor de acasă ale rușilor, cauzate de revolta grupului de mercenari „Wagner”, nu au existat încă progrese majore ale forțelor ucrainene.

Deși progresul lent e pus de unii pe seama faptului că Ucraina se  concentrează nu pe capturarea teritoriului, ci pe reducerea capacităților de luptă ale Rusiei, modul eficient de apărare al ocupanților pune mari probleme celor de la Kiev.

Ucrainenii se confruntă și cu o problemă logistică greu de gestionat, cu zeci de modele de echipamente primite în ultimele luni. 

Profesorul Mark Galeotti, care a scris peste 20 de cărți care au avut ca temă Federația Rusă a evidențiat factorii care au influențat viteza operațiunii de eliberare.

 

Opoziție acerbă

 

Rușii sunt mult mai eficienți în apărare. Ucrainenii au lansat o contraofensivă pe un frontul din regiunile Zaporojie și Donețk. Scopul lor era să identifice punctele slabe, să slăbească capacitățile inamicului și să încerce să-i forțeze pe ruși să-și desfășoare prematur rezervele.

Armata 58 rusă din sud nu are aproape nicio victimă, iar alte unități pregătite pentru luptă sunt ținute ca întăriri în cazul în care ucrainenii sparg linia de apărare. 

Lipsa de mercenari Wagner înseamnă că rușii au mai puține rezerve pregătite. Dacă Kievul poate determina Moscova să desfășoare toate sau unele forțe de rezervă, îi va lipsi pe ruși de o flexibilitate tactică considerabilă, dându-le ucrainenilor șansa de a lovi în altă parte.

 

Linia Surovikin

 

În parte, rezistența Rusiei reflectă faptul că este, în general, mai ușor de apărat decât de atacat. Mai ales dacă există timp pentru a crea poziții defensive puternice. Așa-numita „linie Surovikin” este o serie de tranșee, câmpuri de mine, sârmă ghimpată, capcane de tancuri și poziții de tragere menite să încetinească orice atac ucrainean.

Ucrainenii au reușit să străpungă unele dintre liniile defensive exterioare, dar nu au întâlnit fortificațiile principale. În plus, au suferit și pierderi în rândul echipamentelor care erau potrivite pentru degajarea drumului, inclusiv tancurile de deminare Leopard 2R furnizate de Finlanda, de unde interesul deosebit pentru obținerea de muniții cu dispersie, deosebit de eficiente împotriva trupelor din tranșee.

 

Rușii s-au adaptat

 

Rușii au demonstrat, de asemenea, capacitatea de a învăța din ultimele 16 luni de război, de la îmbunătățirea controlului artileriei până la coordonarea dronelor cu operațiuni la sol.

Ei folosesc puterea aeriană pe scară largă. Elicopterele de luptă, în special Ka-52 „Alligator”, au fost folosite în număr mai mare decât înainte, zburând zi și noapte. Elicopterele sunt echipate cu rachete antitanc Vykhor ghidate cu laser, care pot fi lansate în afara razei de acțiune a sistemului de apărare aeriană ucraineană. 

Ei folosesc, de asemenea, arme și modificări relativ noi, de la camuflaj termic, la drone Lancet îmbunătățite care vizează artileria inamică.

Rușii compensează deficitul de rachete de precizie și au început să echipeze bombele existente FAB-500 cu ”aripi” care le permit să plutească până la 30 de kilometri, permițând aeronavei să rămână în spațiul aerian rus.

Războiul a fost marcat și de debutul în luptă a sistemului ISDM „Zemlerobstvo”, care poate lansa până la 50 de rachete încărcate cu mine la o distanță de până la 15 kilometri, acoperind o zonă de dimensiunea mai multor terenuri de fotbal în câteva minute.

Acest lucru le permite rușilor să planteze câmpuri de mine direct în fața sau în spatele forțelor care avansează.

În concluzie, profesorul Galeotti notează că adevăratele bătălii urmează încă să vină. Conform previziunilor sale, ofensiva va dura toată vara. Armata rusă poate fi într-o formă mai bună, dar a suferit totuși pierderi importante, iar ucrainenii au inițiativa și stabilesc unde și cum să concentreze operațiunile de luptă.

Rușii sunt împrăștiați de-a lungul unei linii de front de 1.000 de kilometri, iar dacă ucrainenii îi pot lua prin surprindere, există toate șansele de a sparge apărarea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel