În Ucraina a fost lansat un nou scenariu privind o intervenție militară a Rusiei

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Soldați ruși, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Soldați ruși, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Cu toate că, în ultima perioadă, cea mai mare parte a trupelor ruse aduse la frontiera cu Ucraina au fost retrase și au revenit în locurile de dislocare permanentă, fapt confirmat și de mijloacele americane de cercetare aeriană, la Kiev continuă să se vorbească despre o eventuală invazie militară din partea Rusiei. Un nou scenariu pe această temă a fost lansat de publicația ucraineană Glavred.

Potrivit jurnaliștilor ucraineni, Rusia ar urma să atace Ucraina pentru a rezolva problema alimentării cu apă din Crimeea. Aceștia estimează că Rusia ar putea să lovească pe două direcții simultan. În primul rând, o forță de desant va fi debarcată dinspre mare și va captura aportul de apă al Canalului Krasnoznamensky și va bloca fluxul de apă din Nipru către Regiunea Kherson. În acest moment, un al doilea atac va fi efectuat pe direcția Mariupol - Krasnoperekopsk.

Ofensiva ar trebui să fie susținută de forțele Corpului 22 Armată al Flotei ruse din Marea Neagră, care vor lovi de pe teritoriul Crimeii în direcția Novaya Kakhovka, preluând astfel controlul asupra principalelor stații de pompare ale Canalului Crimeea de Nord.

 

Un expert ucrainean înaintează același scenariu privind invazia rusă. Experții ruși acuză că Ucraina încearcă distragerea atenției de la problemele reale ale țării

 

Versiunea publicației ucrainene este susținută și de analistul militar ucrainean Mikhail Zhirokhov, care apreciază că Rusia va da lovitura principală pentru capturarea Canalului Crimeea de Nord, iar o altă lovitură secundară, pentru distragerea atenției, va fi dată în direcția Harkov.

Noul scenariu al unei invazii rusești în Ucraina nu este considerat valid de către specialiștii militari ruși. Aceștia se întreabă de ce ar trebui ca trupele ruse, dacă tot au inițiat atacul, să se limiteze numai la rezolvarea problemei apei din Crimeea? De ce să nu se dezvolte succesul și să meargă până la Kiev, cu “eliberarea” pe parcurs a orașelor ucrainene? Experții ruși apreciază că noul scenariu a fost lansat pentru distragerea atenției poporului ucrainean de la problemele interne și mutarea accentului pe amenințările externe, care se presupune că provin din Rusia.

Comentariul autorului: Nu este pentru prima dată când reprezentanții ucraineni, chiar din rândul oficialilor de la Kiev, atrag atenția asupra pericolului unei invazii rusești pentru reluarea aprovizionării cu apă a Peninsulei Crimeea din Râul Nipru, prin Canalul Crimeii de Nord.

Numai că, până acum acest lucru nu s-a întâmplat, iar aprovizionarea cu apă a Crimeii pare să fi depășit punctul critic. Revenirea precipitațiilor în peninsulă, coroborată cu efectuarea unor noi lucrări de infrastructură pentru alimentarea cu apă a orașelor principale, pentru care guvernul federal a alocat resurse financiare semnificative, a făcut ca dependența de apa ucraineană să nu mai fie una stringentă.

Ca urmare, o intervenție militară rusească în Ucraina pentru rezolvarea problemei apei nu mai este de actualitate. Astfel, scenariul lansat în presa ucraineană trebuie privit cu reținere. Probabil, pe lângă distragerea atenției populației ucrainene de la alte probleme interne, în special de natură economică, acesta vizează și obținerea de sprijin occidental, poate chiar pentru o integrare în NATO și UE, de teama “pericolului rusesc”.

Desigur, riscul intrării trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei există în continuare, iar un astfel de demers se poate produce. Însă, acesta va fi legat de alte probleme, cel puțin la fel de importante ca și aprovizionarea cu apă a peninsulei. Este vorba despre sprijinirea republicilor separatiste din Donbas, cu populație majoritară rusească, și, eventual, de crearea unui coridor terestru către Transnistria.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel