În timp ce Amiral Kuznețov este o epavă ''în curs de modernizare'', rușii visează la un portavion nou cu catapulte electromagnetice

Ionel Copcea |
Data publicării:

Ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a anunțat zilele trecute crearea unui complex terestru pentru Aviația navală a Rusiei, care va testa catapulte elecrtomagnetice. În cadrul unui interviu acordat cotidianului Vzgliad, expertul militar rus Konstantin Sivkov a declarat ulterior că, dacă Rusia va testa catapulte electromagnetice pentru a lansa avioane, atunci va putea construi un portavion cu un deplasament de 90.000 de tone.

,,În prezent, numai SUA are catapulte electromagnetice, care operează pentru decolarea aeronavelor pe cele mai recente portavioane din clasa Gerald Ford”, a precizat Konstantin Sivkov.

“Generația anterioară de portavioane, precum francezul Charles de Gaulle, folosește catapulte cu abur. India constuiește portavionul multirol Vikrant, care va fi, de asemenea, fără catapultă electromagnetică. Doar două țări dețin tehnologia necesară pentru fabricarea lor: SUA și Rusia. Americanii au probleme cu această catapultă, dar ea funcționează. China a încercat să obțină tehnologia din Rusia, dar oficialii de la Moscova au refuzat. Prin urmare, portavioanele chineze Liaoning și Shandong sunt încă fără catapultă electromagnetică”, a spus expertul.

Citeste și: Rusia demonstrează că de la proiecte și machete de portavioane până la construcția navelor e un drum lung

Sivkov a sugerat că noile catapulte electromagnetice menționate de Serghei Șoigu ar putea fi destinate portavionului polivalent Shtorm-KM, al cărui model a fost prezentat pentru prima dată la forumul Armata-2018. Nava a fost proiectată pentru 46 de avioane.

Compoziția aproximativă a aripii aeriene ambarcate ar putea fi de 12-14 avioane de vânătoare grele de tip Su-33, 12-14 aeronave ușoare MiG-29K, patru avioane de patrulare radar cu rază lungă de acțiune și 12-14 elicoptere multifuncționale Ka-27. În viitor, la bordul acestuia vor putea fi ambarcate și cele mai moderne drone.

Comentariul autorului: Complexul terestru al Aviației navale despre care a vorbit ministrul rus al apărării se află în construcție în localitatea Yeisk din Ținutul Krasnodar și urmează să fie dat în exploatare în anul 2023.

Acesta a fost construit ca o alternativă la complexul similar aflat în exploatare în Crimeea (NITKA Saki). După reintegrarea Crimeii în Federația Rusă, Forțele Navale au constatat că dispun de două astfel de complexe și au decis ca NITKA Saki să fie folosit în continuare pentru antrenarea piloților, iar NITKA Yeisk pentru testarea unor noi categorii de mijloace tehnice necesare dotării Aviației navale.

Construirea unui nou portavion Proiect 23000, clasa Shtorm, pentru înlocuirea “batrânului” Amiral Kuznetsov ar putea să înceapă în Rusia după anul 2024. Potrivit proiectului, acesta va dispune de mai multe locuri de lansare a aeronavelor, urmând să aibă două trambuline tradiționale și patru catapulte electromagnetice.

Este posibil ca la bordul noului portavion să fie ambarcate și avioane de vânătoare de generația a cincea, de tip Su-57. De asemenea, nava urmează să dispună de un puternic sistem de apărare antiaeriană, reprezentat de versiunea navală a complexului S-500.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel