,,Am văzut în rapoartele economice că orașele Sopot și Kazanlak (n.r. unde se află fabrici de armament) au funcționat la capacitate maximă și cred că au câștigat cinci miliarde [de leva] în 164 de zile, în ciuda faptului că nu au existat exporturi directe către Ucraina și livrările au fost efectuate prin intermediul guvernelor american și britanic. Este foarte important că am fost solidari cu Ucraina, împreună cu partenerii europeni și am lucrat împreună cu ei", a declarat el într-un interviu acordat postului de televiziune BTV.
Fostul prim-ministru al Bulgariei a declarat că este important ca țara să să fie solidară cu Ucraina împreună cu partenerii săi europeni. De asemenea, Kiril Petkov l-a criticat pe președintele Rumen Radev care a declarat că Bulgaria trebuie să reducă ajutorul militar acordat Ucrainei.
,,Sprijinirea Ucrainei protejează vieți omenești. Bulgaria aparține familiei europene, nu vreau să fiu cetățean al unei țări care susține un agresor", a declarat Petkov în interviul acordat BTV.
Luna trecută au apărut informaţii că Bulgaria a decis să reia producția de muniție de artilerie la o întreprindere care nu mai funcționa de câteva decenii. Este vorba despre reluarea producției de obuze de tip sovietic de 122 mm. Obuzele vor fi furnizate exclusiv pentru Forțele Armate ale Ucrainei.
După 35 de ani de inactivitate, uzina bulgară din orașul Kostenets, deținută de holdingul de stat TEREM, reia producția de obuze de 122 mm. Această uzină a încetat producția de obuze de 122 mm în 1988.
Iniţiativa pentru reluarea producției vine pe fondul creșterii cererii de muniție de tip sovietic, în condițiile în care țările occidentale încearcă să furnizeze Ucrainei obuze necesare pentru a lupta împotriva invadatorilor ruși.
De asemenea, anterior au apărut informaţii că la începutul războiului din Ucraina, Bulgaria a furnizat în secret o treime din necesarul de muniţie
Bulgaria este cunoscută pentru poziția sa politică împotriva furnizării de arme către Ucraina. Cu toate acestea, cele mai recente investigații jurnalistice arată că Sofia a sprijinit masiv Kievul cu muniție și motorină în primele luni ale agresiunii militare ruse, a relatat, în luna februarie, cotidianul german Die Welt.
Potrivit investigației Welt, în momentul vizitei premierului Kiril Petkov la Kiev, la 28 aprilie 2022, guvernul bulgar inițiase deja o procedură cuprinzătoare de asistență militară pentru Ucraina. La momentul respectiv, oficialii de la Sofia au preferat să nu facă cunoscut ajutorul pe care Bulgaria îl oferă Ucrainei.
În anumite perioade ale agresiunii militare ruse, Bulgaria a acoperit o treime din necesarul de muniție de artilerie de care avea nevoie armată ucraineană.
De asemenea, Bulgaria a exportat în mod discret motorină în Ucraina, acoperind astfel până la 40% din necesarul de combustibil pentru vehicule blindate ucrainene, între aprilie și august 2022. Aceasta este o problemă deosebit de acută, deoarece, la acea vreme, Bulgaria prelucra doar țiței rusesc la rafinăria să.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News