În așteptarea blindatelor de luptă americane JLTV. Alte achiziții de care au nevoie forțele speciale - structura de elită a Armatei române

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
JLTV, sursă foto: Oshkosh Defense
JLTV, sursă foto: Oshkosh Defense

Forțele pentru Operații Speciale ale României, structura de elită a Armatei române, urmează să primească din SUA primele blindate de luptă de tip Joint Light Tactical Vehicle (JLTV).

România va achiziționa vehicule blindate de luptă JLTV, produse de americanii de la Oshkosh, în valoare de aproximativ 227 de milioane lei cu TVA (adică aproximativ 47 de milioane de euro). Blindatele vor intra în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS).

Pe lângă contractul de înzestrare cu JLTV a forțelor speciale, Oshkosh oferă JLTV și în programul de înzestrare cu blindate și neblindate 4x4 pentru Armata României.

Generalul (r.) Marius Crăciun, fostul comandant al Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) ale României, în exclusivitate pentru DefenseRomania, în cadrul unei ediții anterioare a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, a confirmat că e vorba de 176 de blindate de luptă JLTV care vor ajunge în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale.

De precizat că achiziția a fost atribuită prin procedură G2G (Guvern la Guvern). În ceea ce privește contractul de înzestrare cu blindate 4x4 pentru Armata română, deci nu pentru FOS, procedura este licitație și există mai mulți concurenți, inclusiv americanii de la Oshkosh cu JLTV.

CITEȘTE MAI MULT: Blindate 4x4 pentru România: Cerința dispărută care aprinde competiția. JLTV și Sherpa în pole position - Turcia și o soluție românească vin din spate

 

Alte achiziții de care au nevoie forțele speciale ale României

 

2. Operator a... (fos-romania_06439300.jpg)

Operator al Forțelor pentru Operații Speciale ale României (FOS). Foto: Prefectura Tg-Mureș

Dacă programele de înzestrare pentru Armată și prioritățile le cunoaștem din scrisoare de intenție trimisă de Ministerul Apărării Parlamentului privind aprobarea unor posibile viitoare achiziții, în ceea ce privește înzestrarea forțelor speciale nu cunoaștem foarte multe lucruri, cu excepția desigur a blindatelor americane JLTV care vor ajunge în dotarea FOS.

Generalul (r.) Marius Crăciun, fostul comandant al Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) ale României, a fost întrebat în dialogul pe care l-a purtat cu DefenseRomania despre programele de înzestrare de care ar mai fi nevoie pentru FOS. El a amintit de sisteme de drone, mini-drone sau comunicații prin satelit de ultimă generație, programe care ar ajuta mult forțele speciale.

„Forțele speciale stau mai bine decât restul Armatei cu înzestrarea și modernizarea. Nici nu e foarte complicat din punct de vedere material asigurarea de exemplu a armamentului pentru toți luptătorii FOS din ștatele de organizare. Mai sunt însă multe alte lucruri care ar mai trebui achiziționate. Ca de exemplu UAV-uri, mini-drone, sisteme de comunicație prin satelit. Ele există, sunt funcționale, dar nu la nivelul care ar trebui. Și se lucrează în această direcție. Se depun eforturi”, a precizat generalul (r.) Marius Crăciun, fost comandant al FOS român.

CITEȘTE ȘI: Alegerea făcută de forțele speciale ale României a fost ușoară: JLTV americane în detrimentul Sabre franceze. Totul a început în Afganistan

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel