Alegerea făcută de forțele speciale ale României a fost ușoară: JLTV americane în detrimentul Sabre franceze. Totul a început în Afganistan

Darius Muresan |
Data publicării:
Blindat american JLTV. Foto: U.S. Marines
EXCLUSIV
Blindat american JLTV. Foto: U.S. Marines

Generalul (r.) Marius Crăciun, fostul comandant al Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) ale României, în exclusivitate pentru DefenseRomania, a vorbit despre înzestrarea cu vehicule de luptă de tip JLTV produse de americanii de la Oshkosh Defense.

Subliniem că e vorba de contractul privind înzestrarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS), unde alegerea țării noastre a fost Oshkosh cu JLTV, nu de procedura pentru blindate 4x4 pentru Armata română. Acolo există o procedură prin licitație, unde concurează mai multe companii, inclusiv Oshkosh cu JLTV sau francezii de la Arquus cu Sherpa Light.

Generalul (r.) Marius Crăciun, în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic difuzată săptămânal de DefenseRomania, a făcut câteva referiri și despre înzestrarea FOS. 

Fostul comandant al Forțelor pentru Operații Speciale a dezvăluit că alegerea JLTV nu a fost deloc grea. El spune că militarii români din FOS au operat în Afganistan blindatele americane JLTV care au fost puse la dispoziția României de către partenerul nostru american. 

„În ceea ce privește înzestrarea vor fi 176 de mașini de luptă Oshkosh JLTV care sunt special făcute pentru noi (n.r. - Forțele pentru Operații Speciale), model pe care l-am folosit în Afganistan, am avut JLTV în dotare, date de americani. Le-am folosit cu mare succes. Structurile noastre știu să le opereze foarte bine”, a precizat fostul comandant al FOS. 

Întrebat dacă în acest context alegerea JLTV a fost simplă, generalul (r.) Crăciun a declarat fără ezitare: „Absolut”.

„Există o aliniere de proceduri și echipamente între noi și SUA, cum e și normal să fie, pentru a fi compatibili permanent la toate nivelurile”, a conchis comandantul român.

Generalul (r.) Marius Crăciun a mai adăugat faptul că FOS român, unitatea de elită a Armatei noastre, s-a format pe modelul american, beneficiind de sprijinul și procedurile forțelor speciale americane, inclusiv în ceea ce privește echipamentul. Iar în Afganisnta, FOS român și american au luptat, la propriu, cot la cot.

Urmăriți integral emisiunea Obiectiv EuroAtlantic, în care generalul (r.) Marius Crăciun face o analiză a frontului ucrainean, explică importanța bătăliei pentru Bahmut, și vorbește despre Forțele pentru Operații Speciale ale României

Amintim că în ceea ce privește înzestrarea forțelor noastre speciale, grupul francez Arquus a propus dotarea cu vehicule de luptă Sabre. 

Sabre face parte din familia Sherpa. Vehiculele Sabre pot transporta cinci persoane și reprezintă varianta blindatelor tactice Sherpa Light destinată forțelor speciale, fiind utilizate de către Forțele pentru Operații Speciale ale Franței.

Țara noastră a ales însă să achiziționeze vehicule blindate de luptă JLTV, produse de americanii de la Oshkosh, în valoare de aproximativ 227 de milioane lei cu TVA (adică aproximativ 47 de milioane de euro). Blindatele vor intra în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS).

CITEȘTE ȘI: Arquus și-a manifestat speranța că România va alege și blindate Sabre pentru dotarea forțelor speciale

 

Pentru contractul de înzestrare cu blindate 4x4 pentru Armata română va fi o bătălie la baionetă

 

3. Oshkosh JL... (oshkosh-jltv-remorca-copy_53242600.jpg)

Oshkosh JLTV. Foto: DefenseRomania

La finalul anului trecut Guvernul României a aprobat o Hotărâre privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente fazei I din cadrul Etapei I a programului de înzestrare „Autovehicule tactice blindate de tip ușor” – ATBTU. Pe scurt, România a dat startul contractului pentru achiziția de blindate 4x4 pentru Armata română.

Procedura specifică aprobată are scopul de a atribui un contract multianual având ca obiect furnizarea a 1.059 de ATBTU în 9 configurații – varianta de bază și opt tipuri de derivate, necesare înzestrării structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Costurile estimate de achiziție a celor 1.059 autovehicule tip ATBTU sunt de aproximativ 4,58 miliarde lei fără TVA.

De asemenea, fabricarea, asamblarea, integrarea, testarea și mentenanța ATBTU pe durata ciclului de viață trebuie să se realizeze la operatori economici din industria națională de apărare, care să fie în măsură să îndeplinească aceste activități și în situații de criză sau război, pentru Armata României.

CITEȘTE ȘI: Blindate 4x4 pentru România: Cerința dispărută care aprinde competiția. JLTV și Sherpa în pole position - Turcia și o soluție românească vin din spate

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel