Hoarda de Aur a SUA atacă cu muniție inteligentă. Avioane F-16 au lansat bombe care au stabilit comunicații și au schimbat ținta

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Șase bombe cu diametru mic, de tipul GBU-39, lansate de pe două avioane de luptă F-16, și-au format propria rețea de comunicații, au schimbat țintele inițiale cu altele noi, după care și-au sincronizat loviturile, într-un test de zbor, a informat Laboratorul de Cercetare a Forțelor Aeriene (AFRL) americane.

Testarea din 25 mai, desfășurată în poligonul de rachete White Sands, New Mexico, a făcut parte din procesul de dezvoltare a tehnologiei privind armele colaborative - ”Golden Horde” (Hoarda de Aur).

Cele șase muniții, după ce au fost lansate simultan (patru de pe un avion, iar două de pe celălalt), au stabilit comunicația atât între ele, cât și cu o stație terestră, iar ulterior au reacționat la trimiterea informațiilor despre o nouă țintă cu prioritate ridicată.

Actualizarea datelor țintei, după ce bombele au fost lansate a demonstrat „capacitatea armelor Golden Horde de a interacționa cu rețeaua de comunicații, care integrează toate domeniile, destinată proceselor de comandă și control”, a informat AFRL. Această capacitate este cheia dezvoltării viitoarelor arme „în rețea, colaborative și autonome” sau NCA (“networked, collaborative, autonomous”), potrivit comunicatului de presă.

Un al treilea obiectiv al testului - efectuarea unui atac sincronizat cu două bombe asupra unei ținte aflate într-o singură locație a fost și acesta atins. În testul anterior din februarie, patru muniții au lovit sincronizat patru ținte diferite.

Comandantul AFRL, general-maior Heather Pringle, a declarat că testul reprezintă un salt tehnologic mai mare decât apariția bombelor ghidate prin laser din anii 1960. „Aceste tehnologii schimbă complet modul în care gândim despre capacitățile armelor”, a adăugat Pringle într-un comunicat de presă.

 

Proiectul „Golden Horde” sau „Hoarda de Aur”

 

Proiectul ”Golden Horde” își propune să creeze roiuri de muniții care, după ce au fost lansate, să lucreze împreună și să „gândească” autonom pentru a ataca ținte care, corespund unor criterii specifice.

După succesul acestui ultim test din actuala fază, se va trece la o nouă etapă a proiectului, numită „Colosseum”, în care se va realiza un mediu digital integrat de simulare. Cu ajutorul acestuia, va fi extinsă mai rapid gama de muniții de roi și se va facilita procesul de testare fizică.

”Golden Horde” face parte dintr-un program mai mare numit ”Vanguard” (Avangarda) care, mai cuprinde drona Skyborg și tehnologia de navigație Satellite-3.

Bombele GBU-39 au un diametru de 190 mm, o lungime de 1,8 m și o masă de 129 kg (masă focos între 93 și 16 kg în funcție de variantă). Raza de acțiune este de 110 km pentru variantele destinate lovirii țintelor fixe și 72 km pentru cele care lovesc ținte mobile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel