HIMARS, coșmarul Rusiei: Lockheed dublează producția pentru a face față cererii. România continuă și ea programul de achiziție a HIMARS

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansarea unei rachete dintr-un sistem HIMARS aflat în dotarea României. Foto: Captură video MApN
Lansarea unei rachete dintr-un sistem HIMARS aflat în dotarea României. Foto: Captură video MApN

Fabrica Lockheed Martin din Arkansas, unde se produc lansatoare mobile de rachete, se pregătește să crească producția sistemului HIMARS, sistemul american schimbând fața războiului rus împotriva Ucrainei.

După ce și-a dovedit eficacitatea în Ucraina, sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) este acum o armă cerută de mai multe armate, scrie Reuters.

Producătorul american Lockheed Martin a trecut rapid la câteva investiții  pentru a crește producția.

Astfel, dacă în 2022 Lockheed a început cu o rată de producție de 48 de lansatoare HIMARS pe an, ritmul a crescut până la 60 de unități HIMARS.

CEO-ul Lockheed a spus că a purtat discuții cu furnizorii de pe ”lungul lanț de aprovizionare”. Ținta companiei este de a ajunge cu producția la 96 de HIMARS pe an.

 

Polonia, ultima înscrisă pe listă pentru achiziția de HIMARS. România continuă programul de înzestrare cu lansatoare HIMARS

 

Polonia a primit autorizarea din partea Congresului SUA, în februarie, pentru a achiziționa 18 lansatoare HIMARS (inclusiv vehicule americane Oshkish) și 468 de kituri de lansare care vor fi montate pe camioanele poloneze Jelecz.

Discuțiile pentru acest acord au început în 2017, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Lockheed.

HIMARS și-a câștigat o excelentă reputație în mâinile trupelor ucrainene care se apără de invazia rusă. Ucraina a primit cel puțin 20 de sisteme HIMARS din SUA de la începutul invaziei.

Șasiu HIMARS

M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) este un sistem de artilerie care poate lansa rachete cu rază lungă de acțiune. Principala caracteristică a HIMARS este mobilitatea.

HIMARS este compus dintr-un camion de 5 tone care poartă un kit care ce poate lansa șase rachete aproape simultan.

Spre deosebire de sistemul MLRS (sistem multiplu de lansare a rachetelor), care este montat pe un șasiu șenilat, HIMARS folosește un șasiu pe roți.

În mod normal, lansatoarele vin montate pe șasiul camioanelor americane a celor de la Oshkosh. Totuși, majoritatea celor kiturilor fabricate pentru Polonia urmează să fie montate pe șasiu fabricat de compania autohtonă Jelcz.

 

Programul HIMARS al României 

 

4. Foto: MApN... (himars_55153900.jpg)

Foto: MApN

România a semnat un contract în 2019 cu Lockheed Martin pentru furnizarea a trei sisteme HIMARS, fiecare sistem având disponibile 18 lansatoare de rachete.

România deține deja un sistem cu 18 lansatoare.

Astfel, în total, Armata noastră va deține 54 de lansatoare multiple HIMARS.

Constractul României pentru HIMARS s-a ridicat la aproximativ 1.5 miliarde de dolari.

Implementarea contractului continuă în 2023, în contextul în care Lockheed și-a mărit producția.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel