Hezbollah a obținut din Siria rachete antinavă rusești P-800 Oniks. Statele Unite spun că au în Mediterana capabilități împotriva acestor sisteme

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă Yakhont Onyx SS - Wikipedia, Boevaya mashina
Rachetă Yakhont Onyx SS - Wikipedia, Boevaya mashina

Rachetele antinavă rusești achiziționate de Hezbollah îi oferă organizației teroriste sprijinite de Iran mijloace serioase de a duce îndeplini amenințarea împotriva navelor de război americane și subliniază riscurile grave ale oricărui război regional, au declarat pentru Reuters, surse care cunosc detalii privind cu arsenalul Hezbollah.

Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a avertizat Washingtonul săptămâna trecută că grupul său are ceva pregătit pentru navele americane dislocate în regiune.

Totuși, se pare că amenințările liderului Hezbollah par să fie mai serioase decât păreau la prima vedere.

Două surse din Liban familiarizate cu arsenalul grupării teroriste susținute de Iran spun că el se referea la capacitățile de rachete antinavă mult îmbunătățite ale Hezbollah, inclusiv la racheta P-800 Oniks (Yakhont - denumirea pentru export) de fabricație rusă, cu o rază de acțiune de 300 km.

Rapoartele mass-media și analiștii indică de ani de zile că Hezbollah a achiziționat rachete Yakhont în Siria, având în vedere că gruparea de află și pe teritoriul sirian de mai bine de un deceniu pentru a-l ajuta pe președintele Bashar al-Assad să ducă un război civil.

Hezbollah nu a confirmat niciodată deținerea armei, scrie Reuters.

Washingtonul afirmă că desfășurarea sa navală în Mediterana - cuprinzând două portavioane și navele lor de sprijin - urmărește să prevină extinderea conflictului prin descurajarea Iranului, care sprijină grupări precum Hamas, Hezbollah și Jihadul Islamic Palestinian.

Una dintre sursele Reuters a spus că capacitățile anti-navă ale Hezbollah s-au dezvoltat enorm din 2006, când grupul a demonstrat pentru prima dată că poate lovi o navă pe mare lovind o navă de război israeliană în Mediterana în timpul unui război cu Israelul.

„Există Yakhontul și, desigur, mai sunt și alte lucruri în afară de acesta”, a spus sursa, fără a detalia.

 

Rachetele moderne Yakhont

Rachete de croazieră antinavă P 800 Onyx, lansate de sistemul Bastion

Racheta de croazieră antinavă Yakhont este lansată la sol și se apropie de țintă urmând o traiectorie joasă - între 10 -15 metri altitudine - pentru a evita detectarea, potrivit unui raport al Centrului de Studii Strategice și Internaționale (CSIS) din Washington.

Yakhont, o variantă a rachetei P-800 Oniks dezvoltată pentru prima dată în 1993, a fost dezvoltată în 1999 pentru export de către o firmă de apărare rusă și poate fi lansată din aer, sol sau submarine, mai spune CSIS.

Întrebat despre relatările surselor despre faptul că Hezbollah a achiziționat rachete Yakhont, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „În primul rând, aceasta este o știre fără nicio confirmare. Nu știm dacă este adevărată sau nu”. „În al doilea rând, nu avem astfel de informații”.

Moscova a declarat în 2010 că a semnat un acord pentru a trimite la Damasc rachete de croazieră antinavă, inclusiv o versiune a lui Yakhont. 

 

SUA monitorizează situația

Grup naval de luptă al Armatei SUA

Trei oficiali actuali și un fost oficial american au declarat că Hezbollah a construit un arsenal impresionant de arme, inclusiv de rachete antinavă.

„În mod evident, acordăm multă atenție acestui lucru... și luăm în serios capacitățile pe care le au”, a spus un oficial, fără a comenta direct dacă grupul avea racheta Yakhont.

Oficialii americani au adăugat, fără a intra în detalii, că puterea navală a SUA recent desfășurată în regiune include apărare împotriva rachetelor primite de Hezbollah.

Pentagonul a desfășurat nave de război în estul Mediteranei începând cu 7 octombrie, când teroriști înarmați ai Hamas au luat cu asalt Israelul din Fâșia Gaza într-un atac despre care Israelul spune că a ucis 1.400 de persoane.

Hezbollah a folosit până acum doar o fracțiune din arsenalul său, iar atacurile a fost limitate în cea mai mare parte în zona de frontieră cu israelul.

Alte grupuri aliniate Iranului, cum ar fi rebelii Houthii din Yemen, au tras cu drone spre Israel, în timp ce milițiile musulmane șiite susținute de Iran au tras în forțele americane din Irak și Siria.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel