Germania nu poate oferi Ucrainei tancuri mai devreme de 2024: Acestea trebuie să fie dezmembrate complet şi apoi reasamblate

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania germană de armament Rheinmetall va putea livra Ucrainei cel mai devreme în 2024 tancurile Leopard reparate, a precizat directorul companiei germane, Armin Papperger, pentru cotidianul Bild. Declaraţiile directorului companiei Rheinmetall vine la puţin timp după ce mai multe publicaţii media occidentale au precizat că oficialii germani insistă că vor da curs acestui demers - sprijinirea Ucrainei cu tancuri grele de luptă - după ce Washingtonul o să facă primul pas. Cu alte cuvinte, Germania condiţionează orice trimitere de ajutor militar către Ucrainei de deciziile pe care ar trebui să le ia prima dată SUA. 

 

Compania germană de apărare Rheinmetall ar putea livra Ucrainei tancuri Leopard 2 cel mai devreme în 2024.

,,Chiar dacă mâine se va decide că ni se permite să trimitem tancurile Leopard la Kiev, livrarea va dura până la începutul anului viitor", a declarat directorul general al Rheinmetall, Armin Papperger, pentru ziarul Bild.

Repararea tancurilor scoase din uz va dura "cel puțin un an", a spus Papperger, insistând să precizeze că aceste tancuri nu numai că vor fi revopsite, dar vor trebui complet restaurate pentru a fi folosite pe timp de război." 

,,Vehiculele trebuie să fie dezmembrate complet şi apoi reasamblate'', a explicat directorul general al Rheinmetall.

Germania a afirmat la începutul acestei luni că va furniza Ucrainei 40 de vehicule de luptă Marder, dar Kievul a cerut vehicule blindate mai grele, precum tancurile Leopard, ce ar reprezenta o sporire semnificativă a sprijinului oferit armatei ucrainene de către Occident.

Repararea tancurilor Leopard ar costa câteva sute de milioane de euro şi compania nu va putea începe reparaţiile înaintea confirmării comenzii, a spus Papperger pentru Bild.

Din câte se pare, oficialii germani se fac că nu înţeleg, nu ar fi prima dată, că nu este vorba exclusiv despre armamentul pe care Germania alege să-l ofere Ucrainei, ci despre piedicile pe care Berlinul le pune altor state europene care doresc să sprijine armata ucraineană cu tehnica militară de provenienţa germană - pentru care nevoie de aprobare din partea cancelariilor germane.

De ceva timp, Ucraina a solicitat în mod repetat să fie ajutat cu tancuri germane Leopard, care sunt superioare din punct de vedere tehnic tancurilor rusești. Dezbaterea a luat amploare în ultimele zile după ce președintele polonez Andrzej Duda a declarat că țara să dorește să furnizeze 14 tancuri Leopard 2 în cadrul unei coaliții internaționale. Totuși, acest lucru ar necesita aprobarea din partea țării producătoare, Germania.

Sâmbătă, Marea Britanie a devenit prima țară care a anunțat livrarea de tancuri grele către Kiev. Furnizarea tancurilor britanice Challenger 2, precum și a unor sisteme de artilerie suplimentare ar trebui să ajute armata ucraineană "să respingă trupele rusești", a declarat premierul britanic Rishi Sunak.

Demersul Marii Britanii de a furniza Ucrainei tancuri Challenger 2 a devenit o bătaie de cap pentru cancelarul german Olaf Scholz, dar Berlinul lasă să se înţeleagă că este puţin probabil să cedeze în faţa bunei intenţii a britanicilor, precizează, în urmă cu două zile, publicaţia Politico.

Oficialii germani insistă că vor da curs acestui demers - sprijinirea Ucrainei cu tancuri grele de luptă - după ce Washingtonul o să facă primul pas. Cu alte cuvinte, Germania condiţionează orice trimitere de ajutor militar către Ucrainei de deciziile pe care ar trebui să le ia prima dată SUA.

Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al lui Olaf Scholz, a declarat miercuri că demersurile Londrei de a livra Ucrainei tancuri Challenger 2 nu vor schimba poziția guvernului german, care a respins până acum apelurile tot mai numeroase pentru ca Berlinul să ofere Kievului puternicele tancuri germane Leopard 2.

Ministrul german al economiei și vicecancelarul Robert Habeck a cerut să se evite împiedicarea livrării de tancuri de luptă poloneze Leopard către Ucraina din cauza obiecțiilor Germaniei. El a declarat acest lucru joi, la Berlin, a relatat Die Welt.

,,Există o diferență între a lua o decizie pentru tine și a-i împiedica pe alții să ia o decizie", a spus Robert Habeck.

,,Și, în consecință, Germania nu ar trebui să stea în cale atunci când alte țări decid să sprijine Ucraina, indiferent de decizia pe care o ia Germania", a adăugat Habeck.

Marele obstacol în calea acestor transferuri este că Berlinul trebuie să dea undă verde pentru reexportul armelor fabricate în Germania.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel