Germania ar putea conduce Forța de Reacție Rapidă a NATO și în 2024 din cauza întârzierilor din Marea Britanie / Londra neagă informațiile

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul german al Apărării are în vedere continuarea, și în primele luni din 2024, a coordonării grupului operațional și tactic de Reacţie foarte Ridicată, ”vârful de lance” al NATO.

Ministerul german al Apărării analizează în prezent dacă să prelungească exercitarea conducerii forţei operative comune a NATO de către Germania dincolo de 2023 din cauza întârzierilor intervenite din partea Marii Britanii, ţara care urma să preia conducerea acestei forţe în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, relatează marţi publicaţia Table.Media, citând surse din cadrul armatei germane, potrivit Reuters.

Bundeswehr-ul german (armata) a preluat comanda Forței Întrunite cu Nivel de Reacţie foarte Ridicată a NATO (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF) pentru 12 luni.

Marea Britanie a anunțat ulterior că este pregătită să conducă VJTF a NATO în 2024, respingând un raport al Berlin's Table.Media conform căruia întârzierile britanice au determinat Ministerul German al Apărării să ia în considerare extinderea conducerii după 2023.

„Regatul Unit este pregătit să-și onoreze angajamentul de a conduce Forța Întrunită cu Nivel de Reacţie foarte Ridicată a NATO în 2024. Orice altă sugestie este complet neadevărată”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Britanic al Apărării.

VJTF reprezintă o forță multinațională de reacție foarte rapidă, operaţională în termen de 48 - 72 de ore de la momentul deciziei Alianței. Germania a detaşat până la 2.700 de soldaţi în cadrul acestei forţe ca naţiune principală.

Marea Britanie, potrivit surselor, citate de Table.Media va putea prelua conducerea rotațională a VJTF abia în cursul anului 2024, cu câteva luni mai târziu decât fusese iniţial planificat.

Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) a NATO a fost creată în 2014 în cadrul Forței de răspuns consolidate a NATO, în urma anexării ilegale a Crimeei de către Rusia și a crizelor din Orientul Mijlociu.

La Summitul NATO de la Newport din 2014, liderii statelor membre au căzut de acord asupra faptului că Alianța are nevoie de o structură flexibilă, un ”vârf de lance”, care să poată fi angajată în luptă într-un timp foarte scurt.

VJTFa fost desfăşurat pentru prima dată pentru apărarea colectivă după ce Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie anul trecut.

Nu este clar deocamdată ce efect ar putea avea asupra operaţiunilor VJTF întârzierea intervenită la nivelul conducerii grupului.

Alternanţa la conducerea VJTF între ţările membre este destinată să împartă povara asupra forţelor armate, în contextul în care brigăzi naţionale sunt detaşate pe o perioadă de trei ani în cadrul acestui grup, ceea ce înseamnă că nu sunt disponibile pentru alte misiuni sau obligaţii internaţionale.

„În acest moment, nu vă pot spune nimic oficial în această chestiune”, a declarat un reprezentant al Ministerului German al Apărării într-un comentariu adresat agenției Reuters.

În 2023, forțele terestre ale VJTF vor număra aproximativ 11.500 de militari, al căror nucleu va fi Brigada 37 Panzergrenadier.

În total, nouă state membre NATO (Belgia, Cehia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Germania, Olanda, Norvegia, Slovenia, Cehia) își vor aduce contribuția. 

Printre unitățile principale se numără Batalionul 393 Tancuri German, Batalionul 345 Artilerie, Batalionul 131 Transport și Regimentul 30 Transport Asalt.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel