Georgia a doborât în 2008 un bombardier rusesc Tu-22M3, iar ucrainenii se întreabă dacă pot repeta incidentul: Ruşii nu mai sunt la fel de imprudenţi

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Un bombardier Tu-22M3 al forțelor aeriene rusești văzut din cabina de pilotaj a unei alte asemenea aeronave în timpul unui zbor de antrenament.
Sursa Foto: Biroul de presă al Ministerului rus al Apărării.
Un bombardier Tu-22M3 al forțelor aeriene rusești văzut din cabina de pilotaj a unei alte asemenea aeronave în timpul unui zbor de antrenament. Sursa Foto: Biroul de presă al Ministerului rus al Apărării.

Ucrainenii se întreabă cât de posibil este să intercepteze și să distrugă un bombardier strategic Tu-22M3, acesta fiind una dintre aeronavele utilizate de Rusia pentru a lansa rachete cu care loveşte teritoriul ucrainean.

Sistemul de apărare antiaeriană Patriot de care dispune acum Ucraina, cu o rază de angajare a țintelor de 160 km, a fost mult timp luat în calcul că soluţie pentru a intercepta acest tip de aeronavă.

Cu toate acestea, concluzia la care au ajuns ucrainenii este următoarea: da, este posibil din punct de vedere tehnic, dar este prea riscant să încerce.

În replică, mulţi ar putea să nu fie de acord, deoarece Georgia a reușit de fapt să doboare o dată un Tu-22M3 în 2008, iar georgienii au reușit acest lucru fără a avea un sistem Patriot, după cum amintesc analiştii militari ucrainei de la publicaţia Defense Express.

La moment respectiv, în 2008, în timpul războiului de agresiune declanşat de Rusia împotriva Georgiei, ruşii au pierdut unul dintre cele mai valoroase bombardiere - un Tu-22M3.

Mai mult, ruseşti au recunoscut atunci că și-au pierdut aeronava din cauza unui sistem de rachete de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune. Cu toate acestea, o analiză amănunțită a acestui incident arată că nu este atât de simplu să se repete succesul georgienilor.

În primul rând, Rusia a trimis atunci în zona de război aeronavele sale Tu-22M3 în rolul de ''bombardiere clasice'', adică pentru lansarea de bombe neghidate asupra infrastructurii militare și civile a oraşelor georgiene.

Pentru aceste atacuri, bombardierele rusești trebuiau să survoleze ținta respectivă, intrând astfel în raza de acțiune operațională a sistemelor de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune Osa și Buk ale forţelor armate georgiene.

 

Imprudenţa aviaţiei militare ruse a dus la doborârea bombardierului Tu-22M3

 

Da, a fost foarte neobișnuit pentru aviaţia militară rusă să își expună bombardierele strategice la sisteme de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune. Acest lucru este atribuit faptului că armata rusă era complet încrezătoare că a distrus toată apărarea aeriană a Georgiei. Prin urmare, au crezut că nu au de ce să se teamă și că pot folosi Tu-22M3 pentru lansarea de bombe cu cădere liberă, așa cum au făcut în Afganistan sau Cecenia.

Ca rezultat al acestei imprudenţei, un Tu-22M3 a fost doborât pe 9 august 2008, la aproximativ 50 de kilometri de orașul georgian Gori, de un sistem de apărare aeriană Buk sau Osa. Circumstanțele acestui incident sunt cu atât mai interesante cu cât demonstrează amploarea dezordinii la nivelul liniilor de comandă din armata rusă de la acea vreme.

Pentru început, piloţii ruși nu au efectuat deloc o recunoaștere a zonei în care intenționau să intre în timpul misiunii. Funcționalitatea tuturor sistemelor bombardierului nu a fost verificată înainte de decolare, astfel că sistemele de autoprotecție de la bord împotriva rachetelor antiaeriene de pe acel Tu-22M3 pur și simplu nu au funcționat corespunzător.

De altfel, serviciile de căutare și salvare ale forțelor aeriene ruse au reacționat, de asemenea, total dezordonat, căci trupurile membrilor echipajului și epava avionului au fost găsite abia la câteva săptămâni după prăbușire.

Dacă comparăm acest incident din timpul războiului dintre Rusia și Georgia cu realitățile actuale, putem vedea o situație total diferită. Atunci când efectuează bombardamente asupra Ucrainei, rușii nu-și mai pun în pericol avioanele Tu-22M3, zburând prea aproape de pozițiile ucrainene.

O aeronavă ajunge într-un punct clar stabilit înainte de decolare, deasupra teritoriului rusesc, și își lansează rachetele cu rază lungă de acțiune Kh-22/Kh-32 de la distanță, nu bombe de aviaţie neghidate, mult în afara razei de acţiune a şiştelor ucrainene de apărare aeriană. Prin urmare, factorii care au făcut posibilă doborârea bombardierului rusesc Tu-22M3 în 2008 nu se pot repeta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel