Generalul-maior Ion Dobran împlinește 100 de ani. Eroul României va fi înaintat în grad

Tudor Curtifan / 04 feb 2019 / 17:42
Generalul Ion Dobran
Generalul Ion Dobran

Mâine, 5 februarie, generalul-maior (rtr.) Ion Dobran împlinește 100 de ani.

Cu acest prilej, Statul Major al Forțelor Aeriene organizează, la sediul instituției, de la ora 9.30, o ceremonie în onoarea veteranului aviator, în cadrul căreia eroul va fi înaintat în gradul de general-locotenent (rtr) și i se va conferi Ordinul „Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler", cu însemn pentru militari.

 

Generalul Ion Dobran, carieră impresionantă

 

Veteran aviator, erou al celui de-al Doilea Război Mondial, generalul - maior Ion Dobran - singurul pilot în viață din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloţi au scris multe pagini glorioase în istoria aviaţiei militare - a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii.

Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941, generalul Dobran a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.

Activitatea sa pe front însumează 340 de misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol, infromează MApN. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave.

Dăruit cu pasiunea pentru zbor, generalul - maior Ion Dobran şi-a modelat viaţa după principii ferme şi idealuri în care crede cu tărie şi astăzi.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy