Generalul Dănilă: România nu-și permite să rateze jocul european. „Centrele” F-16 nu întrunesc condițiile; Piranha V - sub licență elvețiană

Darius Muresan |
Data publicării:

Generalul Ștefan Dănilă, șef al Statului Major General al Armatei Române (1 ianuarie 2011 - 1 ianuarie 2015), a făcut câteva referiri cu privire la industria de apărare din România și integrarea ei în industria europeană.

În contextul în care președintele Klaus Iohannis a anunțat că România dorește îmbunătățirea industriei de apărare europeană, dar în complementaritate cu NATO, generalul Ștefan Dănilă atrage atenția că poziția președintelui „aparent corectă” pleacă de la „premize false”.

Generalul Dănilă consideră că industria de apărare din România nu își permite să rămână în afara jocului european, în țara noastră neexistând investiții masive alternative. El amitește că sucursalele Romarm care încă mai produc o fac sub licență sovietică iar „centrele de mentenanță pentru C-130 și F-16 sunt deziderate, neîntrunind condițiile pentru autorizare și certificare”.

„O poziție aparent corectă, dacă nu ar pleca de la premize false

.Încă o dată Președintele a fost dezinformat sau consiliat eronat. Mențiunea ar face trimitere la includerea marilor companii americane in Planul european. Promovarea unei astfel de poziții ar presupune ca in România sunt investiții serioase ale acestora și nu ne permitem să rămânem în afara jocului european. In realitate, mult invocata industrie de aparare cu investiții americane nu există. Sucursalele ROMARM care mai produc ceva lucrează pe licențe vechi, sovietice, cu îmbunătățiri autohtone sau sunt ținute “pe aparate” de către bugetul de stat, prin “nucleu”.

Asamblarea de Piranha 5 la UMB se face sub licența elvețiană, nu americană (in fapt, mai mult ELBIT).“Centrele de mentenanța” pentru C-130 și F-16 sunt doar deziderate, neîntrunind condițiile pentru autorizare și certificare.

Așadar, condiționăm aprobarea unui plan european in care am putea sa fim parte de o posibila implicare a companiilor americane, cu care nu avem nicio construcție serioasă, doar memorandumuri, afișe si ceremonii pentru liderii politici”, a transmis, într-o postare pe Facebook, generalul Ștefan Dănilă, fostul șef al Statului Major General al Armatei Române.

 

Centre de mentenanță F-16 și C-130 în România

 

Amintim că Aerostar Bacău, pe lângă modernizarea F-urilor, asigură și mentenanța avioanelor, după ce în luna august a anului 2020 a fost semnat un protocolul de colaborare între Statul Major al Forțelor Aeriene și S.C. Aerostar S.A.. În urma acestui protocol, Aerostar Bacău devine oficial Centru de Mentenanță pentru aeronavele F-16 ale României. 

În ceea ce privește C-130 Hercules, încă din 2003 Romaero e centru de mentenanță pentru acest tip de aeronavă.

România deține o escadrilă completă de 17 avioane F-16 Fighting Falcon, urmând să achiziționeze încă 32 de avioane, dar și 6 aparate de tip C-130 Hercules.

CITEȘTE ȘI: Modernizarea avioanelor C-130 Hercules românești. Collins Aerospace a prezentat un sistem de intensificare a vederii de ultimă generație

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel