G7 ar putea aproba utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune asupra țintelor militare din Rusia

Cătălin Costea |
Data publicării:
Avion F-16 Fighting Falcon american dotat cu rachete de croazieră JASSM. Foto: U.S. Air Force
Avion F-16 Fighting Falcon american dotat cu rachete de croazieră JASSM. Foto: U.S. Air Force

Miniștrii de externe din țările membre ale Grupului celor Șapte (G7) - Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA -  vor discuta în curând la New York problema aprovizionării Ucrainei cu rachete cu rază lungă de acțiune care ar putea fi folosite pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei, după cum a declarat luni, 23 septembrie, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell.

Șeful diplomației europene a făcut declarația în timp ce răspundea întrebărilor jurnaliștilor în marja Adunării Generale a ONU, relatează Reuters. După cum a remarcat și Borrell, în pofida negărilor repetate ale Teheranului, este evident că Rusia primește noi arme de la Iran, “inclusiv rachete iraniene cu rază lungă de acțiune”.

Kievul a solicitat în mod repetat permisiunea aliaților săi să folosească rachete cu rază lungă de acțiune, în special pentru a lovi aerodromurile militare de pe care avioanele de luptă rusești decolează pentru a ataca Ucraina.

 

UK și US ar putea alege să permită în secret Kievului să lovească în adâncimea Rusiei

 

Marea Britanie și SUA ar putea acorda în mod tacit Ucrainei permisiunea de a lovi Rusia cu rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, a informat The Times pe 20 septembrie, citând diplomați occidentali.

Potrivit ziarului, Londra și Washingtonul sunt gata să „semneze această decizie”, dar s-ar putea abține de la a face un anunț public până la „prima lansare” de rachete de croazieră în adâncimea teritoriul Rusiei.

După cum subliniază The Times, există o teamă că anunțul preliminar al deciziei de ridicare a restricțiilor asupra atacurilor cu rază lungă împotriva Rusiei va „avertiza” Moscova, în timp ce este important să se mențină „elementul surpriză”.

 

Iranul transferă rachete balistice în Rusia

 

Dezbaterea privind ridicarea restricțiilor de utilizare de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune s-a intensificat după ce, la începutul lunii septembrie, au apărut primele informații potrivit cărora Teheranul ar fi transferat în Rusia rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, ceea ce a determinat Franța, Germania și Marea Britanie să impună noi sancțiuni Iranului.

Guvernul iranian a negat acuzațiile, în timp ce ultimele informații pe acest subiect confirmă livrarea de rachete Fath-360 către Rusia, rachete pentru care Iranul nu ar fi transferat însă și sistemele mobile de lansare necesare, ceea ce le face inoperabile în perioada imediat următoare.

Pe 19 septembrie, membrii Parlamentului European au adoptat o rezoluție care include și un apel către țările UE de a ridica restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor occidentale împotriva țintelor militare legitime din Federația Rusă. Actualele restricții, sunt convinși europarlamentarii, nu permit Ucrainei să își exercite pe deplin dreptul la autoapărare și fac țara vulnerabilă la atacurile asupra populației și infrastructurii sale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel