Franța trimite pe front încă 12 obuziere Caesar pe lângă cele 18 livrate. Parisul, al șaptelea cel mai mare susținător militar al Ucrainei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuzier autopropulsat Caesar. Sursă foto: Nexter
Obuzier autopropulsat Caesar. Sursă foto: Nexter

Ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, a anunțat că Parisul va trimite un nou lot de 12 obuziere autopropulsate Caesar.

Piesele de artilerie se adaugă la cele 18 obuziere Caesar deja livrate și vor fi finanțate dintr-un fond de 200 de milioane de euro, creat de Franța pentru a cumpăra arme pentru Kiev, a declarat Lecornu într-o conferință de presă comună la Paris cu omologul său ucrainean Oleksi Reznikov.

Alături de alte tunuri mobile furnizate de Occident, precum PzH 2000 german, obuzierele autopropulsate Caesar au fost lăudate anul trecut pentru eficacitatea ridicată. Loviturile precise, împotriva unor ținte aflate în spatele liniilor rusești au dezechilibrat ofensiva Moscovei.

Obuzierele Caesar de 155 mm sunt extrem de mobile - acționează rapid lansând salve de mare precizie la distanțe de până la 40 de kilometri și își pot schimba poziția înainte ca sistemele de contrabaterie ale inamicului să le poată localiza.

Lecornu a spus că noul lot de obuziere va fi livrat în săptămânile următoare.

Danemarca a promis, de asemenea, întreaga sa flotă de 19 obuziere Caesar pentru efortul de război ucrainean.

 

Obuzierele Caesar devin tot mai căutate

 

În 2022, comenzile au curs pentru sistemul Caesar, fiind contractate 55 de obuziere franceze.

Pentru a înlocui piesele de artilerie predate Ucrainei, Armata franceză a comandat  anul trecut 18 Caesar în versiunea MkI cu o formulă de tracțiune 6X6.

De asemenea, compania NEXTER, care produce Caesar, a semnat contracte cu două noi țări - Belgia și Lituania - care au comandat 9, respectiv 18 CAESAR în versiunea MkII.

Republica Cehă a achiziționat 10 Caesar 8x8 pe șasiu Tatra, în plus față de comanda sa pentru 52 de sisteme în 2021.

Caesar 6X6 MkII este o versiune nouă. Dezvoltarea acestei versiuni a fost comandată în 2021 de către agenția franceză de achiziții pentru apărare (DGA) pentru nevoile armatei franceze și combină un nou șasiu proiectat de Arquus, o cabină cu protecție sporită și sistemul de artilerie al versiunii, aflat deja în serviciu.

De asemenea, potrivit Defence24, Spania sau Brazilia sunt printre țările interesate de sistemele de artilerie Caesar.

 

Franța, al șaptelea cel mai mare susținător militar al Ucrainei

 

La începutul lunii decembrie, Franța era al șaptelea cel mai mare susținător al Ucrainei de la izbucnirea războiului, conform datelor privind ajutorul militar și financiar colectate de grupul de reflecție al Institutului pentru Economia Mondială.

Dar donatorii europeni rămân cu mult sub angajamentele de ajutor militar ale Statelor Unite, a cărei asistență militară de securitate pentru Ucraina a atins nivelul de 27,1 miliarde de dolari, acordată de la momentul invadării din 24 februarie 2022.

Prin comparație, SUA au trimis ori s-au angajat să livreze 160 de obuziere de 155 de mm și aproape 1,1 milioane de proiectile de artilerie de 155 de mm.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel