Franţa are în premieră un Parchet Naţional Antiterorist

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Primul Parchet Naţional Antiterorist (PNAT) intră în funcţiune luni în Franţa cu 26 de magistraţi în subordinea unui procuror, consacrat cazurilor de terorism şi crimelor împotriva umanităţii, informează AFP.

Această nouă structură este gândită a fi o "forţă de lovire judiciară" împotriva terorismului, adaptată ameninţării contemporane. Ea a fost cerută de unii după valul de atentate jihadiste comise în 2015 şi 2016 pe teritoriul francez. Dar criticii săi denunţă o măsură "gadget", în timp ce numărul noilor anchete se diminuează.

Odată cu lansarea acestui parchet special dispare secţia antiterorism a Parchetului din Paris, care era responsabilă de 33 de ani cu lupta împotriva terorismului şi atingerilor aduse siguranţei statului la nivel naţional.

Această secţie a fost sesizată în anchetele asupra atacurilor jihadiste din Paris, Nisa sau Strasbourg şi, recent, în explozia unui colet capcană la Lyon (13 răniţi).

Parchetul antiterorist va reprezenta ministerul public în cursul proceselor. "Este un punct foarte important al PNAT: magistraţi care vor prelua dosarele din primele momente şi vor redacta primele procese-verbale vor merge până la audiere" şi la rechizitorii, subliniază procurorul Jean-Francois Ricard.

Procese pe rol



De la multiplicarea anchetelor teroriste începând din 2012, odată cu crimele lui Mohamed Merah la Toulouse şi Montauban, numărul noilor cazuri a trecut de la 308 în 2016 la 171 doi ani mai târziu. "Suntem acum în faza judecării. Şi există o masă de lucru pentru ani", cu viitoarele procese în cazurile atentatelor sângeroase din 2015-2016, punctează Ricard.

"Dosarul Bataclan presupune pregătirea între opt la zece luni şi procesul, între patru şi şase luni", precizează el. În 13 noiembrie 2015, 90 de persoane şi-au găsit moartea în sala de spectacole, fiind în total 130 dacă li se adaugă şi victimele de pe terasele cafenelelor şi restaurantelor atacate în aceeaşi seară.

Curtea cu juri specială din Paris va trebui să judece zece dosare de terorism islamist între septembrie şi decembrie, între care cel al atacurilor din ianuarie 2015 împotriva redacţiei Charlie Hebdo, a supermarketului Hypr Cacher şi al atentatelor din Nisa (86 de morţi în 14 iulie 2016) şi din 13 noiembrie. Procese "depăşind procedurile normale" prin numărul victimelor şi durată.

De altfel, ar mai trebui adăugate cele 146 de dosare de crime împotriva umanităţii şi crime de război produse în vreo 20 de zone geografice (Siria, Sri Lanka, Republica Democrată Congo), atribuite de acum noului parchet, a afirmat procurorul Ricard.

Vezi și: Franţa sfidează Europa. Parisul vrea un nou spaţiu de dialog politic cu Rusia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel